Přihlásit

Seznam Zprávy: Námitky proti NP Křivoklátsko po Lesích ČR stáhly Vojenské lesy (ČTK)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Nesouhlas s vyhlášením Národního parku (NP) Křivoklátsko, které chystá ministerstvo životního prostředí (MŽP), odvolaly po státním podniku Lesy ČR také Vojenské lesy a statky ČR. Podle jejich zástupců plánovaný park už neohrožuje strategické záměry ministerstva obrany. Uvedl to 2. února server Seznam Zprávy. Podle něj Lesy ČR stáhly své námitky proti vyhlášení parku před rokem. Obce na Křivoklátsku proti němu dál protestují.

Původně se Vojenským lesům podle webu nelíbilo to, že by součástí NP na jeho severozápadním okraji, poblíž Bratronic, měly být armádní pozemky, které jsou podle nich důležité pro obranu státu. Poté co firma vyměnila s Lesy ČR zhruba 500 hektarů v inkriminované lokalitě za obdobně velké pozemky v Brdech, změnila svůj postoj k plánovanému NP. „V rámci celého procesu pominuly důvody, kterými byly tyto podněty (podání námitek) motivovány,“ sdělil serveru mluvčí Vojenských lesů a statků Jan Sotona.

Ředitel Lesů ČR Dalibor Šafařík stažení námitek k záměru vyhlásit NP odůvodnil tím, že podnik „respektuje politickou dohodu směřující k naplnění programového prohlášení vlády“, uvedl Seznam Zprávy.

Ministerstvo životního prostředí zahájilo proces vyhlášení Národního parku Křivoklátsko předloni na podzim, podle návrhu má národní park zabírat 116 kilometrů čtverečních, tedy 16 procent současné chráněné krajinné oblasti. Proti se staví Svazek obcí Křivoklátska, který spojuje 28 obcí z regionu, což představuje přibližně 15 000 obyvatel. Členové svazku upozorňují na to, že Křivoklátsko je kulturní krajinou, kterou stovky let vytvářeli především lesníci a lesní hospodáři. Tamní příroda tak podle obcí není výsledkem samovolných přírodních procesů. Ministerstvo argumentuje tím, že nový národní park by měl chránit část Křivoklátska, kde je nebývale pestrý a současně největší lesní komplex ve vnitrozemí Česka s velkou rozmanitostí přírody.

ČTK

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.