Přihlásit

Populace hrabošů v lednu poklesla, ale stále je výrazně nad prahem škodlivosti (ČTK)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Populace hrabošů se v lednu proti prosinci snížila na listopadovou úroveň, ale průměrných 823 východů z nor na hektar stále představuje 3,1násobek prahu škodlivosti. Uvedla to v tiskové zprávě mluvčí Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského (ÚKZÚZ) Ivana Kršková. Nejhorší je stav na Moravě, v Pardubickém kraji a výrazně se situace zhoršila v Královéhradeckém kraji.

V listopadu inspektoři ÚKZUZ evidovali 846 východů z nor na hektar, v prosinci dokonce 1308. „I relativně nepříznivé podmínky populaci hrabošů nijak významně neovlivnily,“ uvedla Kršková. V lednu zasáhly Česko na několik dnů velmi silné mrazy, navíc byla půda silně nasycena vodou.

Nad prahem škodlivosti jsou populace hrabošů ve všech krajích s výjimkou Karlovarského. Nejhorší je situace v Jihomoravském, Olomouckém, Pardubickém a Zlínském kraji, kde je počet využívaných východů z nor mezi 983 a 2241. V Královéhradeckém kraji, kde se situace zhoršila, bylo v lednu průměrně 1017 východů z nor. Lokálně hodnoty přesahují 3000 východů z nor nejen v porostech krmných plodin, ale i obilnin a řepky olejky. Jde především o oblasti na Kroměřížsku, Prostějovsku a Olomoucku. V katastru Přemyslovic na Prostějovsku dokonce bylo 9000 východů z nor ve vojtěšce. Situace se lokálně může velmi lišit, někde nemusí být populace hrabošů vůbec zřetelná.

V některých případech mohou zemědělci stále využívat výjimku pro aplikaci vyšší než běžné dávky jedu na hraboše, mohou jej však aplikovat pouze do nor.

ČTK

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.