Přihlásit

Filmaři mohou přihlašovat snímky do festivalové soutěže Ekofilm (ČTK)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Filmaři mohou počínaje dneškem přihlašovat snímky do 50. ročníku festivalu filmů o přírodě Ekofilm, čas mají do konce května. Festival se v Brně uskuteční na začátku října. Organizátoři o tom dnes informovali v tiskové zprávě. Loni na podzim získal hlavní cenu festivalu snímek věnovaný nelegálnímu rybolovu v západoafrických vodách.

„Už půl století představuje Ekofilm české i mezinárodní veřejnosti špičkové světové filmy zaměřené na ochranu a pochopení přírody. Neznám na světě žádný jiný festival o přírodě, který by měl tak dlouhou tradici, a věřím, že právě letošní přehlídka bude výjimečnou oslavou jubilea,“ uvedl prezident festivalu Ladislav Miko.

Festival nabídne tři soutěžní sekce. Přehlídku celovečerních environmentálních filmů Krásy přírody doplní mezinárodní soutěž středometrážních filmů a samostatných dílů dokumentárních sérií s názvem Vize přírody. Soutěžní sekce do třetice doplní soutěž krátkých filmů s novým názvem Ve zkratce. „Formát středometrážních filmů a jednotlivých dílů televizních dokumentárních sérií, které se zabývají environmentálními tématy, nesmí na Ekofilmu chybět. Právě v kratších formátech filmaři nejčastěji zpracovávají mezioborová setkání s ekologií. Sekce nabídne divákům environmentální témata viděna z pohledu ekonomie, sociologie, architektury či filosofie,“ uvedla dramaturgyně festivalu Jitka Kotrlová.

Ani letos nechybí jedno hlavní téma, kolem kterého se budou točit hlavně diskuze a doprovodný program. „Chceme se v letošním jubilejním 50. ročníku více zaměřit na téma konfliktů a jejich dopadů na životní prostředí. Nejde přitom jen o válečné konflikty, ale i o střety ve společnosti, na které v konečném důsledku doplácí hlavně příroda. Věnovat se ale také chceme tomu, jakým způsobem dokážeme krajině vrátit nový život,“ uvedl ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL), jehož resort má organizaci festivalu na starosti.

Do loňského 49. ročníku přihlásili tvůrci 142 filmů z 36 zemí, z nich 25 nejatraktivnějších se utkalo o festivalové ceny. Hlavním tématem byla voda. Hlavní cenu festivalu získal snímek věnovaný nelegálnímu rybolovu v západoafrických vodách. Pod názvem Nájezd na Atlantik jej natočil francouzský režisér Nicolas Van Ingen. V dalších kategoriích uspěl například krátký snímek o světluškách nebo dokument o boji za záchranu jeskyně ve Vietnamu.

ČTK

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.