Přihlásit

Turisté na horách plaší zvěř (ČT 1)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Monika TIHLÁŘOVÁ, moderátorka
Turisté na horách plaší zvěř, ta přitom teď prožívá jedno z nejvíce náročných období v roce. Neukáznění turisté často nechodí po vyznačených trasách a vydávají se do lesů, na vině jsou taky neohleduplní skialpinisté, některé druhy proto kvůli ztrátě přirozeného prostředí už z Beskyd úplně vymizely.

Marek SLAVÍK, redaktor
Jeleni, divoká prasata, lišky nebo zajíci. Všichni změnili v posledních letech své chování, dříve byli aktivní během dne, teď žijí hlavně v noci, navíc se přesunuli hlouběji do lesa, dál od obydlí, i turistických tras, kde nachází klid. Takových míst už ale kvůli turistům a v poslední době i skialpinistům moc v Beskydech není, na větší množství turistů reagují hlavně citlivější živočichové, jde například o tetřeva či jeřábka, ti z některých oblastí Beskyd úplně vymizeli, jako třeba i tady z okolí Javorového vrchu. Většina jiných druhů už se přítomnosti turistů přizpůsobila, třeba i rysové.

Jiří LABUDA, Hnutí Duha
Vyplývá i z dat telemetrického sledování, že někdy ten rys zůstane třeba 200 metrů v nějaké houštině, například od frekventované stezky na Radhošť, na Lysou, tady na Javorový, a zkrátka on ví, že za ním nikdo do toho houští nepůjde.

Marek SLAVÍK, redaktor
Jenže stále častěji se stává, že lidé turistické trasy opouštějí.

Jindřich ŠPANIHEL, Morávka
Ti lidi z těch měst, kteří přijíždějí na ty soboty a neděle, jo, tak oni vyrážejí do lesa, je jim to naprosto jedno, že ta zvěř potřebuje mít klid, jo, ona potřebuje, tam, kde zalehne, potřebuje přežvykovat, trávit, jo, a v klidu ležet.

Jiří LABUDA, Hnutí Duha
To potom už je opravdu nějaký problém, když se ti lidé pohybují různě v tom lese nekontrolovatelně, takže ta zvěř už se neumí moc přizpůsobit, a zvláště v těch nočních nebo večerních, ranních hodinách.

Jindřich ŠPANIHEL, Morávka
Ta zvěř běhá z místa na místo a vlastně se vysílí. Ona spotřebuje vlastně ty své tukové zásoby, které se vytvořila na podzim, předčasně a naprosto zbytečně.

Marek SLAVÍK, redaktor
Lidé by se tak měli držet turistických tras a dopřát zvěři klid, hlavně v zimě, ale i na jaře v období rození mláďat. Marek Slavík, Česká televize, Beskydy.

Reportáž najdete zde

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.