Přihlásit

Na farmě Kosořín začala likvidace chovu drůbeže nakaženého ptačí chřipkou (ČTK)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Veterináři a hasiči začali dnes napouštět oxid uhličitý do první haly z deseti na farmě Kosořín, kvůli výskytu ptačí chřipky musejí v provozu utratit 73 000 kusů drůbeže. ČTK to řekl Radek Axmann z Krajské veterinární správy v Pardubicích. Po usmrcení se budou zvířata nakládat a odvážet do asanačního podniku v 40 kilometrů vzdáleném Žichlínku. Velkochov na Orlickoústecku patří společnosti Mach Drůbež, ptačí chřipka v něm byla zjištěna i v roce 2007.

Ve velkochovu je deset hal, likvidace potrvá zhruba tři dny, celková hmotnost chovaných slepic a kohoutů činí asi 300 tun. Do kafilerie také poputují všechna násadová vejce, z nichž se líhnou brojleři.

Po likvidaci se podestýlka a vnitřek objektů pokropí dezinfekčním roztokem, který bude působit 24 hodin, následně se může vše vyklízet a omýt. Závěrečná dezinfekce následuje po týdnu, poté musí hospodářství zůstat 30 dnů bez zvířat a teprve potom je možné začít chov obnovovat, což se předpokládá v květnu.

Kolem ohniska nákazy bylo vymezeno tříkilometrové ochranné pásmo a desetikilometrové pásmo dozoru. V nich platí mimořádná veterinární opatření, která omezují přesuny drůbeže, provádějí se soupisy chovů drůbeže a je zakázáno pořádání hromadných akcí, jako jsou burzy či výstavy ptactva, které představují velké riziko šíření nákaz drůbeže.

Na likvidaci komerčního velkochovu v Kosoříně se podílejí kromě hasičů z Pardubického kraje a pracovníků pardubické Krajské veterinární správy také hasiči záchranného sboru z Hlučína a Jihlavy. Ve středu vybudovali dekontaminační stanoviště a zázemí pro štáb, hasiče a další osoby podílející se na řešení mimořádné události,

Společnost Mach Drůbež patří k největším producentům jednodenních brojlerových kuřat v Česku i na Slovensku, podle informací na webu má na trhu přibližně 35procentní podíl. Týdně dodá chovatelům 2,5 milionu kuřat. Kapacita farem je až 2,1 milionu slepic, které ročně snesou až 300 milionů vajec. Firma má i vlastní výkrmy brojlerů. Podle ministra zemědělství Marka Výborného (KDU-ČSL) bude stát firmě kompenzovat veškeré škody, společnost je odhaduje na několik desítek milionů korun.

ČTK

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.