Přihlásit

Regulace přemnožené zvěře na Šumavě (ČT 1)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Pavla Kosíková, moderátorka
Správa Šumavského Národního parku postupně snížila plán lovu jeleni zvěře. Za posledních sedm let téměř o polovinu, hlavně proto, že zvěř pomáhají regulovat vlci, jejich populace je v celém Česku stále početnější a v některých regionech naopak vlci škodí chovatelům zvířat.

Zdeněk Mlnařík, redaktor
Odhad je 36 vlků na celou Šumavu, to je zhruba čtvrtina české populace, i díky tomu se zdejším myslivcům podařilo snížit plán lovů.

Jan KOZEL, Správa NP Šumava
V těch posledních letech se loví okolo 600 kusů jelení zvěře, ale v době, než přišli vlci, tak v tom roce 2017, tak jsme ulovili 1150 kusů, takže jsme někde mírně nad polovinou toho, co jsme lovili předtím.

Zdeněk Mlnařík, redaktor
Jelení zvěř se totiž často pohybuje i v bezzásahových oblastech parku, tam ji naopak loví vlci a v menší míře pomáhají regulovat i počty černé zvěře se teď naopak stahuje blíž městům a způsobuje škody na zatravněných plochách. Kvůli tomu už třeba plzeňský magistrát vypsal zástřelné pro myslivce.

Aleš TOLAR, náměstek primátora pro dopravu /STAN/
Odchyt v podstatě nepřichází v úvahu a zároveň i ta střelba na nehody v nich pozemcích ve chvíli, kdy se prostě běžci, dneska cyklisti jsou schopni pohybovat hluboko do noci, tak je to dost riskantní a složitá věc.

Zdeněk Mlnařík, redaktor
O problematice šelem a přemnožené zvěře tento týden diskutoval s vedením šumavského parku i prezident Petr Pavel při návštěvě Plzeňského kraje.

Petr Pavel, prezident ČR
Já si myslím, že je to naprosto legitimní debata, abychom se bavili i o tom, ne, jakým způsobem regulovat počty vlků odstřelem, to rozhodně ne, ale přemístěním tam, kde by naopak mohli pomoci.

Zdeněk Mlnařík, redaktor
V některých regionech totiž vlci stále častěji útočí na hospodářská zvířata, v Bavorsku proto usnadnili jejich odstřel. Před pěti lety žilo v Česku asi 70 vlků, teď jejich počet odhadují zoologové na 120 jedinců. Zdeněk Mlnařík, Česká televize, Šumava.

Reportáž najdete zde

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.