Přihlásit

Novinky.cz: Balák končí i jako řadový zaměstnanec lánské lesní správy (ČTK)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Bývalý ředitel Lesní správy Lány Miloš Balák skončí ke konci ledna i jako řadový zaměstnanec této organizace spadající pod Kancelář prezidenta republiky. Odejít se rozhodl na vlastní žádost ze zdravotních důvodů, řekl webu Novinky.cz. Balák je téměř rok v pracovní neschopnosti kvůli vážné nemoci.

Balák nastoupil jako ředitel Lesní správy Lány na začátku roku 2014 a vedl ji devět let, tedy téměř celou dobu, co byl prezidentem republiky Miloš Zeman a vedoucím prezidentské kanceláře Vratislav Mynář. Na funkci rezignoval ke konci roku 2022. Ve funkci ho nahradil Pavel Rus.

Nyní se Balák rozhodl ze zdravotních důvodů skončit i jako řadový zaměstnanec, a to k 31. lednu. „Odešel jsem sám na vlastní žádost ze zdravotních důvodů, protože se nadále léčím s rakovinou,“ řekl Novinkám.

Soudy Baláka v minulosti pravomocně odsoudily v kauze prodeje kamene z Lánské obory a v případu ovlivňování jiné zakázky v oboře, v němž mu ale tehdejší prezident Zeman udělil milost, čímž mu zahladil tříletý trest vyměřený soudem. V případu nevýhodné těžby a prodeje kamene soud loni Balákovi pravomocně potvrdil peněžitý trest 870 000 korun a dvouletý zákaz činnosti. Balákovo dovolání odmítl Nejvyšší soud, Balák ve věci podal ústavní stížnost.

Soudy se také zabývaly žalobou Baláka vůči správě lánské obory, která mu loni v květnu vypověděla smlouvu na nájem vily patřící Hradu, ve které bydlel. Web Seznam Zprávy loni v dubnu uvedl, že Balák platí za vilu s 21 místnostmi 6300 korun měsíčně. Prodloužení nájmu až do roku 2025 Balákovi podle serveru podepsala jeho podřízená týden před jeho odchodem z funkce. Žalobu proti výpovědi z pronájmu Balák nakonec stáhl a z vily se vystěhoval, uvedla počátkem letošního roku televize Nova.

ČTK

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.