Přihlásit

Před 100 lety vznikla Světová organizace pro zdraví zvířat (WOAH) (ČTK)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Před 100 lety, 25. ledna 1924, byla založena Světová organizace pro zdraví zvířat (WOAH; dříve známá zkratkou OIE) a představuje jakousi obdobu Světové zdravotnické organizace (WHO) pro zvířata. Posláním této mezinárodní organizace je shromažďovat a šířit informace o výskytu nákaz ve světě, stanovovat standardy a harmonizovat nákazové požadavky z hlediska bezpečnosti obchodu se zvířaty a jejich produkty a koordinovat sledování nákaz na mezinárodní úrovni. To znamená, že i navrhuje opatření k jejich zdolávání.

WOAH, která je též referenční organizací pro Světovou obchodní organizaci (WTO), byla založena jako Mezinárodní úřad pro nákazy (OIE) 28 státy včetně tehdejšího Československa a nyní má celkem 183 členů z celého světa. V roce 2003 byla přejmenována na Světovou organizaci pro zdraví zvířat, v roce 2022 začala používat novou zkratku WOAH. Sídlí v Paříži.

V květnu 2011 tato organizace oficiálně prohlásila mor skotu (virové onemocnění skotu) za vymýcený. Po vymýcení pravých neštovic u lidí v květnu 1980 se tak jednalo o druhý takový případ v historii.

ČTK

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.