Přihlásit

Plzeň podpoří odstřel přemnožených divočáků, schválila tzv. zástřelné za prase (ČTK)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Plzeň podpoří odstřel přemnožených divočáků na území plzeňských honiteb, radní schválili takzvané zástřelné za prase. Nový dotační program města má motivovat myslivce k odstřelů divokých prasat na územích, jež navazují na zastavěnou část Plzně a patří do působnosti obce s rozšířenou působností. Včera to schválila rada města, řekl ČTK náměstek primátora Aleš Tolar (STAN).

„Dotace mají pomoci snížit počet divočáků, kteří pronikají do zastavěného území a páchají škody na městských i soukromých pozemcích. Pro letošní rok je připraveno 300 000 korun,“ uvedl. Město může částku zvýšit.

„Takzvané zástřelné za prase jsme stanovili na 3000 korun za kus a pravidla nastavili tak, abychom myslivce motivovali k intenzivnějšímu odlovu přemnožené černé zvěře,“ uvedl Tolar. Město dá peníze jen tehdy, když příslušné myslivecké sdružení odloví v lovecké sezoně alespoň o 15 procent divočáků více než v té předchozí. Sezona začala loni 1. listopadu a skončí letos 31. října. „Odměnu tedy myslivci dostanou pouze za počty kusů, o něž svou loveckou bilanci z předchozí sezony navýší,“ řekl.

Počet ulovených zvířat je stanoven v evidenci myslivosti, kterou je povinen vést uživatel honitby a také orgán ochrany myslivosti, a to na centrálních statistických výkazech ministerstva zemědělství.

„Divoká prasata páchají v Plzni nemalé škody,“ řekla mluvčí radnice Eva Barborková. Nejčastěji se objevují v Bolevci, Borském parku, na Bílé Hoře, Doubravce, Roudné, Valše, Sylvánu, v okolí Chlumu, Mikulky nebo Fakultní nemocnice Lochotín. Využívají toho, co jim lidé nabízí. „Skládky kolem zahrádkářských kolonií, rodinných domků a obytné zástavby, vyházené ovoce, ořechy, posekanou trávu. To vše divočáky láká. V neudržovaných a zarostlých zahradách, v porostech keřů pak mají ještě příležitost se ukrýt,“ dodala Barborková.

Loni bylo podle mluvčí v plzeňských honitbách uloveno 264 prasat.

ČTK

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.