Přihlásit

Britský herec Fry oživil debatu o zákazu medvědích čepic královské gardy (ČTK)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Aktivisté dlouhodobě usilující o zákaz nošení medvědích kožešin na tradičních čepcích britské královské gardy ve středu získali veřejně známého stoupence. Jeden z nejznámějších britských herců Stephen Fry vyzval elitní vojenskou jednotku, aby místo „krutě“ získaných kožešin používala umělé. Podle britského ministerstva obrany však dosud neexistuje alternativa, která by splňovala požadavky na klíčovou součást prezentace královské gardy.

Čepice z medvědí kožešiny jsou patrně nejznámějším symbolem jednotky strážící královský Buckinghamský palác v Londýně, před nímž pravidelně sledují střídání stráží tisíce turistů. Ochránci práv zvířat přitom již několik desetiletí usilují o to, aby garda přestala používat kožešiny, kvůli nimž podle nich dochází k masakrům kanadských černých medvědů.

„Tradice nikdy nemůže být omluvou pro krutost,“ řekl Fry, který namluvil video zobrazující lov na černého medvěda. Záběry natočila organizace Lidé za etické zacházení se zvířaty (PETA), která se spolu s dalšími spolky snaží dlouhodobě přesvědčit britskou armádu, aby medvědí kožešiny nahradila umělými. Filmař a moderátor Fry prohlásil, že další používání přírodních kožešin by bylo „hanebné“ a „nebritské“.

Ministerstvo obrany tvrdí, že kožešiny pocházejí z legálních a licencovaných lovů. „Pokud je nám známo, tak žádná alternativa dosud nevyhověla standardům nutným pro efektivní náhradu ceremoniálních medvědích čepic,“ reagoval podle agentury Reuters na Fryovu výzvu mluvčí ministerstva.

Činitelé ministerstva již před časem vysvětlovali, že umělé čepice podle nich nevypadají dobře a jsou například zcela nevhodné do deště, v němž nasáknou a ztěžknou.

ČTK

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.