Přihlásit

Ochránci přírody vyhlásili letošní rok Rokem motýlů (ČTK)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Český svaz ochránců přírody (ČSOP) vyhlásil letošní rok Rokem motýlů. Po celé republice se budou konat aktivity, díky kterým se veřejnost dozví více o této pozoruhodné skupině hmyzu i o možnostech jejich ochrany. Svaz současně nabízí jiným spolkům finanční podporu drobných lokálních projektů na pomoc nejen motýlům, uvedl v dnešní tiskové zprávě.

Kromě své krásy hrají motýli podle ochránců v přírodě velmi důležitou roli. Jsou významnými opylovači, na druhou stranu jsou motýli, a to hlavně jejich housenky, důležitou složkou potravy pro řadu dalších živočichů, mimo jiné ptáků.

„Podobně lze mluvit i o dalších skupinách hmyzu. Motýli ale mají tu výhodu, že jsou nápadní. Když začnou mizet řekněme pestřenky, nikdo si toho dlouho nepovšimne. Když mizí z krajiny motýli, všimne si toho každý,“ uvedl svaz.

Motýli tak podle něho fungují jako určitý varovný maják, že něco v krajině není v pořádku. Řada druhů motýlů je velmi náročná na pestrost prostředí - ke svému složitému vývoji potřebují různé druhy rostlin, místa k odpočinku, zdroje vody, některé druhy i mravence. Nevyhovuje jim neudržovaná krajina plná keřů, ale ani rozlehlé plochy stejného charakteru, byť by to byla louka. „Budeme-li se snažit, aby v našem okolí bylo hodně motýlů, bude se tam dařit i spoustě dalších rostlin a živočichů,“ dodal ČSOP.

Český svaz ochránců přírody pečuje o řadu míst důležitých pro ochranu motýlů, například květnaté louky, světlé lesy nebo staré sady. Nabízí také finanční pomoc dalším subjektům, které by se chtěly do ochrany, a to nejen motýlů, zapojit. Spolky mohou požádat o finanční podporu na mapování vzácnějších druhů motýlů či na drobnější praktická opatření v terénu. Ti, kteří se chtějí starat o některé přírodně cenné lokality dlouhodobě, se mohou zapojit do dalšího programu ČSOP a založit takzvaný pozemkový spolek. To jsou neziskové organizace, které chrání přírodu a pečují o ní na základě vlastnického či smluvního vztahu k pozemkům. ČSOP nabízí zájemcům o založení pozemkového spolku pomoc finanční, metodickou, odbornou i právní.

Bližší informace o obou programech ČSOP i o aktuálně vyhlášených výzvách, jejichž uzávěrka je na konci února, najdou zájemci na webu svazu www.csop.cz.

Tematické roky vyhlašuje svaz ochránců přírody od roku 2020. Jejich cílem je upozornit veřejnost na ohrožení konkrétní skupiny rostlin či živočichů a vyzvat ji k zapojení do její ochrany. Po orchidejích, vážkách, netopýrech a koniklecích se tak letošek stal Rokem motýlů. V nadcházejících měsících se budou konat komentované vycházky ukazující v terénu tajemství motýlů, výstavy, přednášky, soutěže o motýlech a další akce.

Český svaz ochránců přírody funguje přes 44 let. Členy spolku spojuje aktivní zájem o ochranu přírody a krajiny, nyní je jich zhruba 7000 - odborníků, dobrovolníků a dalších milovníků přírody.

ČTK

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.