Přihlásit

Přísnější pravidla pro získání a držení zbraní? (ČT 24)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Jiří Václavek, moderátor
Nový zákon o zbraních a střelivu. Jeho návrh tento týden sice čeká už jen závěrečné schvalování ve sněmovně, kvůli tragickým událostem z prosince loňského roku se ale politici dohadují, zda ho ještě nezpřísnit. Současné znění rozšiřuje možnosti preventivně odebrat zbraň na základě bezpečnostních informací policie, jde například o vazby jejího držitele na extremistické skupiny nebo výhrůžky násilím na internetu. Zavádí se taky povinnost prodejců hlásit podezřelé nákupy zbraní. Podle ministra vnitra Víta Rakušana je důležitá i komunikace.

Vít RAKUŠAN, ministr vnitra ČR /STAN/
Zlepší se předávání informací mezi zdravotnickými zařízeními a Policií České republiky tak, aby Policie České republiky mohla v jasně vymezených případech aktivně spolupracovat s lékaři a zjistit, že osoby v psychiatrické péči jsou držiteli zbraní.

Jiří Václavek, moderátor
A prvním hostem dnešní Devadesátky Milan Prchal, ředitel služby pro zbraně a bezpečnostní materiál Policie České republiky. Vítejte, dobrý večer přeju.

plk. Michal PRCHAL, služba pro zbraně a bezpečnostní materiál
Dobrý večer vám i televizním divákům.

Jiří Václavek, moderátor
Poslanci opravdu avizují, že by mohli ještě zpřísnit zbraňovou legislativu nad rámec toho nového zákona o zbraních a střelivu. Z vašeho pohledu je na to teď vhodná doba? Byly by ty změny uvážené a na základě důkladného promyšlení?

plk. Michal PRCHAL, služba pro zbraně a bezpečnostní materiál
Právě před těmi neuváženými změnami bych docela rád varoval. Naše legislativa v oblasti zbraní a střeliva, jak ukázala i léta, v která ten zákon vlastně už funguje, tak se ukázala jako velice propracovaná, velice dobrá. A já bych skutečně před nějakými neuváženými kroky opravdu varoval. Osvědčilo se to. Možná nějaké kosmetické nebo nějaké drobné úpravy by třeba mohly být namístě, ale opravdu bych varoval před nějakými zásadními zásahy.

Celý pořad najdete zde

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.