Přihlásit

Francie zjistila výskyt nakažlivého viru ptačí chřipky na krůtí farmě v Bretani (ČTK)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Francie zjistila epidemii vysoce nakažlivého viru ptačí chřipky na krůtí farmě v Bretani na severozápadě země. Oznámilo to dnes francouzské ministerstvo zemědělství. Tento podzim jde přitom o první výskyt ptačí chřipky u drůbeže chované na farmách. V posledních dnech bylo ve stejné oblasti zaznamenáno několik případů této nákazy u volně žijících ptáků, uvedla agentura Reuters.

Ptačí chřipka je virové onemocnění zvířat, zejména ptáků, ale vyskytla se už také u prasat, psů a koček. Z volně žijících ptáků postihuje nejčastěji labutě a divoké kachny, které jsou přenašeči nemoci už několik staletí, a virus pro ně není tak nebezpečný jako pro drůbež.

Tato nemoc Evropu obvykle postihuje na podzim a v zimě. V poslední době ji zaznamenali na farmách v několika zemích včetně Německa, Nizozemska, Itálie, Chorvatska a Maďarska.

V České republice se doposud největší ohnisko ptačí chřipky objevilo na konci loňského roku v Brodu nad Tichou na Tachovsku. Ve třech halách společnosti Česká drůbež veterináři nařídili postupně likvidaci více než 740 000 slepic. To odpovídalo zhruba 15 procentům všech nosnic v českých chovech. V plném provozu firma chov obnovila asi po devíti měsících.

ČTK

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.