Přihlásit

Ostravská zoo začala s chovem vzácného kočkodana Hamlynova (ČTK)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Ostravská zoologická zahrada začala s chovem nového druhu primáta, kterým je vzácný kočkodan Hamlynův. V zoologických zahradách, převážně v Evropě, ho chová deset institucí, kde je dohromady 25 jedinců. Zahrada získala pár těchto afrických opic, které se v přírodě vyskytují na velmi malém území. Novinářům to 17. listopadu sdělila mluvčí zahrady Šárka Nováková.

Snahou zahrady je podle mluvčí rozšířit populaci tohoto kočkodana v lidské péči, protože se ho v současnosti daří rozmnožovat pouze ve třech zahradách. „Chovatelé doufají, že získají zkušenosti s chovem nového druhu a že pár v budoucnu posílí populaci v lidské péči úspěšně odchovanými mláďaty,“ uvedla Nováková. Po převozu musel být pár dočasně oddělen, ale nyní už pobývá společně.

Kočkodan Hamlynův se vyskytuje v hustých bambusových porostech Demokratické republiky Kongo, a to na území ohraničeném horami a dalšími přírodními hranicemi. Jediný další výskyt je podle mluvčí potvrzen v asi třicetikilometrové oblasti národního parku Nyungwe ve Rwandě. Druhá rwandská populace těchto kočkodanů je dnes již pravděpodobně vyhubena kvůli ztrátě životního prostředí a pytláctví.

„V mezinárodním Červeném seznamu ohrožených druhů je veden v kategorii zranitelný, což je kategorie, kdy ještě není druh bezprostředně ohrožen vyhubením. Přesto věnují zoologické zahrady velkou pozornost ochraně v lidské péči, a to právě kvůli tomu, že není známa početnost divoké populace těchto kočkodanů a také proto, že žijí na velmi malé ploše a nikde jinde se nevyskytují,“ vysvětlila zooložka Pavla Slavíčková.

Samici zoo získala z francouzské Zoo La Palmyre a samce z německé Zoo Lipsko. „Umístěni byli ve starém pavilonu primátů. Ten je pro návštěvníky uzavřen, ale opice mají možnost vyjít do venkovního výběhu, kde je mohou lidé pozorovat,“ doplnila Slavíčková.

Samec je výrazně větší než samice. Oba mají ale stejné zbarvení, tedy olivově šedý hřbet a tmavý zbytek těla. Na obličeji mají světlou masku ve tvaru písmene T. Kočkodan Hamlynův se živí převážně bambusem, který je energeticky velmi chudý. Kočkodani se proto pohybují relativně pomalu. Díky tmavému zbarvení srsti jsou pro predátory téměř neviditelní. Žijí v malých skupinách. Po pěti až šesti měsících březosti rodí samice jedno mládě, výjimečně dvojčata. Mláďata mají srst žlutohnědou.

ČTK

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.