Přihlásit

Ostravská zoo začala s chovem kriticky ohroženého lemura širokonosého (ČTK)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Ostravská zoologická zahrada začala chovat kriticky ohrožený druh lemura. Jde o lemura širokonosého, který není vzácný jen ve své původní domovině Madagaskaru, ale jeho chov je ojedinělý i v lidské péči. Návštěvníci ale zatím nového lemura nemají možnost vidět, protože ho zahrada chová ve svém zázemí, řekla ČTK mluvčí zoo Šárka Nováková.

„V rámci Evropského ex situ programu je chováno pouhých 32 jedinců v osmi institucích. Chovatelské úspěchy zaznamenává zoo v Kolíně nad Rýnem, ze které jsme přivezli dvě samice. Další úspěšnou zoo je zoo v britském Burfordu, odkud bychom měli v nejbližší době dovézt i samce, ale vzhledem k brexitu a obtížím, které jsou s tím spojené, se jedná o poměrně náročný transport,“ uvedla zooložka Pavla Slavíčková.

Lemur širokonosý je největším druhem ze skupiny takzvaných bambusových lemurů, jejichž potravou je převážně bambus. „Dříve se tento druh vyskytoval na poměrně velkém území Madagaskaru, ale zejména kvůli rozsáhlému odlesňování žije dnes na pouhých několika procentech původního areálu. Početnost divoké populace se odhaduje na 1500 jedinců. V mezinárodním Červeném seznamu je řazen v kategorii kriticky ohrožený,“ uvedla mluvčí.

Právě s ohledem na to, že jde o velmi citlivý druh, je aktuálně lemur umístěn v chovatelském zázemí. „Doufáme, že se nám podaří úspěšně sestavit chovnou skupinu a následně se pak dočkáme i přírůstků,“ doplnila Slavíčková.

Zoo Ostrava je dlouholetým chovatelem lemurů. V současnosti chová deset druhů těchto madagaskarských poloopic. Je zapojena nejen do mezinárodních záchovných programů v lidské péči, ale věnuje se i ochraně biodiverzity přímo na Madagaskaru. Od roku 2005 je členem Asociace pro výzkum a ochranu lemurů (AEECL). Od roku 2016 jsou do podpory záchranného projektu Sahamalaza zapojeni i všichni její návštěvníci prostřednictvím programu Tři koruny ze vstupu, kdy z každé vstupenky míří tři koruny na ochranářské projekty v různých koutech zeměkoule.

ČTK

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.