Přihlásit

Několik otázek k zákonu o myslivosti (myslivost.cz)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Na základě některých vyjádření v médiích a jednáních týkajících se připravované novely zákona o myslivosti jsme požádali o rozhovor ministra zemědělství Mgr. Marka Výborného.

Ve svém rozhovoru pro jiný myslivecký časopis uvádíte, že připravená novela obsahuje všechny tři důležité body programového prohlášení vlády (PPV), a to i posílení práv vlastníků. PPV je v některých částech velmi specifické (např. vyhlášení NP Křivoklát, nikoliv pouze zvýšení chráněných území).
Proč se tedy diskutuje na snížením výměry honiteb, když sám uvádíte, že posílení práv vlastníků návrh novely již obsahuje a je potřeba se zvěří hospodařit podle vědeckých znalostí a podle správného mysliveckého hospodaření. Snížením výměry honiteb se totiž výrazně negativně do takového hospodaření zasáhne…

V úvodu chci zopakovat, že prioritní zájem státu, ale také všech, kteří si novelu zákona o myslivosti přejí, je snížení škod zvěří. Není to jediný cíl, chceme myslivost skutečně posunout do 21. století. K tomu slouží řada dalších změn, které jsou v souladu i nevládními a zájmovými organizacemi. Vlastníci i další zájmové skupiny snížení minimální výměry honitby uplatnili až jako další požadavek v řadě.

Celý rozhovor najdete zde

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.