Přihlásit

Austrálie povolila vzdušný odstřel divokých koní v národním parku Sněžných hor (ČTK)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Australské úřady 27. října schválily vzdušný odstřel divokých koní v jednom z největších přírodních parků země. V národním parku Kosciuszko žije odhadem 19 000 divokých koní a úřady státu Nový Jižní Wales chtějí do poloviny roku 2027 jejich počet snížit na 3000, informovala agentura AFP. Kontroverzní rozhodnutí Austrálie označuje za nutné pro ochranu místního ekosystému.

Ve zmíněném přírodním parku je množství divokých koní už snižováno jejich odchytem do pastí a přemísťováním či odstřelem ze země. Podle ministryně životního prostředí Nového Jižního Walesu Penny Sharpeové to ale nestačí. „Původním druhům hrozí vyhynutí a celý ekosystém je ohrožen. Musíme jednat,“ prohlásila Sharpeová. „Rozhodnutí nebylo snadné – nikdo nechce zabíjet koně,“ dodala.

Odstřel koní z vrtulníků se prováděl v krátkém období v roce 2000, kdy bylo takto za tři dny zlikvidováno více než 600 divokých koní. Metoda ale vyvolala ostrou kritiku, a tak byla zakázána, uvedla agentura AFP.

Zvířata jsou pravděpodobně potomci koní, kteří začátkem 19. století utekli chovatelům a byli ponecháni svému osudu. Lidé, kteří jsou proti jejich odstřelu, uvádějí, že divocí koně představují součást australské národní identity a nostalgickou vzpomínku na chovatele koní žijící v drsných podmínkách Sněžných hor.

Farmáři ale mají na divoké koně méně romantický pohled a vnímají je jako škodnou, která ničí ploty a bojuje s dobytkem o pastvu. Také ochránci přírody poukazují na to, že divocí koně ničí původní rostlinstvo, přispívají k půdní erozi a znečišťují napajedla.

Rada pro invazní druhy uvádí, že v Austrálii žije až 400 000 divokých koní. Podle jednoho z představitelů rady Jacka Gougha se populace těchto koní v Novém Jižním Walesu ročně zvýší o 15 až 18 procent.

ČTK

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.