Přihlásit

Česko nesouhlasí se zavedením pozitivních seznamů zvířat, která se smí chovat (ČTK)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Česko je proti zavádění takzvaných pozitivních seznamů zvířat, která lze chovat v soukromém vlastnictví. O případném zavedení regulace se diskutuje v EU. Na dnešní konferenci o zájmových chovech v Poslanecké sněmovně to řekli vedoucí oddělení ochrany zvířat ministerstva zemědělství Eva Kaděrková a vedoucí oddělení mezinárodních úmluv ministerstva životního prostředí Jiří Mach. Proti zavádění seznamů vznikla také petice, kterou zatím podepsalo zhruba 1600 lidí.

Petice upozorňuje na to, že zavedení pozitivních seznamů by v praxi vedlo k úpadku chovatelství v ČR i možnému zániku druhů. Podle kritiků by to znamenalo, že pokud se druh na seznam nedostane, nesmí ho nikdo v domácích chovech držet. Petice uvádí, že případné zavádění pozitivních seznamů by s sebou neslo riziko vzniku černého trhu.

Kaděrková řekla, že otázka zavádění pozitivních seznamů se přesunula v Evropské komisi z gesce zemědělství na Generální ředitelství pro životní prostředí. Mach uvedl, že ministerstvo životního prostředí se již několikrát vyjádřilo ve smyslu, že Česko pozitivní seznamy nepotřebuje.

Poznamenal, že současná legislativa říká, jaká zvířata není možné chovat, případně lze chovat s omezením. Doplnil, že právní rámec na základě pouze pozitivních seznamů není vhodný kvůli různým klimatickým podmínkám v zemích EU. Ministerstvo životního prostředí podle něj považuje současnou legislativu za dlouhodobě funkční. „Pozitivní seznamy v tuto chvíli nepovažujeme za přínosné a spíše nežádoucí z pohledu ČR,“ dodal. Upozornil také na to, že Česko je „chovatelská velmoc“.

Na konferenci vystoupil také Tomáš Slanina, zástupce společnosti Petra-Aqua, která se zabývá prodejem akvarijních ryb. Poznamenal, že na akvaristiku jsou navázány stovky tisíc pracovních míst po celé Evropě a další odvětví jako krmiva nebo příslušenství. Uvedl, že i v Česku představuje chov pro některé lidi hlavní zdroj příjmů, například v regionech severní Moravy nebo Čech, kde je vysoká nezaměstnanost.

„Jakýkoliv nešetrný zásah do odvětví by znamenal rušení pracovních míst,“ řekl. Slanina poukázal na to, že některé řetězce s chovatelskými potřebami mají v ČR stovky poboček. Největší evropský řetězec jich má přes 1000, doplnil. Sám si nedokáže představit, že by takzvané pozitivní seznamy mohly obsáhnout všechny celosvětově chované druhy.

ČTK

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.