Přihlásit

Ostravská zoo má pár kulíšků nejmenších, silně ohrožené sovy (ČTK)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Ostravská zoologická zahrada získala od soukromého chovatele pár kulíšků nejmenších. Jde o silně ohrožený druh a nejmenší sovu v České republice i Evropě. Novinářům to 20. října sdělila mluvčí zoo Šárka Nováková.

„V Zoologické zahradě a botanickém parku Ostrava nenajdeme jen exotické druhy, jsou zde chováni i zástupci fauny České republiky, zejména dravci a sovy. Nově k nim přibyla i naše nejmenší sova. Pár kulíšků nejmenších mohou návštěvníci ostravské zoo vidět spolu s dalšími čtyřmi druhy sov v komplexu voliér na jedné z botanických stezek – na Cestě vody, a to pod expozicí Na statku s domácími zvířaty,“ uvedla mluvčí.

Připomněla, že voliéry pro sovy byly v zahradě vybudovány před třemi lety a obývají je právě druhy, které žijí a hnízdí v České republice. Kromě kulíšků jsou tam sovy pálené, sýčci obecní, sýci rousní a puštíci bělaví. „Je to celá polovina druhů sov, které se v naší přírodě vyskytují. Většina z nich patří v ČR k ohroženým druhům, a proto je chráněna zákonem. Sovy nejvíce ohrožuje rapidní úbytek vhodných míst, kde mohou hnízdit. Jsou to převážně staré stromy s dutinami, staré zemědělské budovy a podobně. Vlivem intenzivního zemědělství a využíváním množství pesticidů a dalších chemických látek k hubení hlodavců, hmyzu a dalších takzvaných škůdců přicházejí nejen sovy o významné zdroje potravy,“ doplnila mluvčí.

Ostravská zoo je zapojena do několika projektů na záchranu sov v Evropě. Přirozeně odchované mladé jedince bezplatně poskytuje pro vypuštění do volné přírody tak, aby tam mohli posílit volně žijící populaci.

Samci kulíšků nejmenších váží okolo 55 až 60 gramů, samice pak v rozmezí od 70 do 75 gramů. Přestože jde o velmi drobnou sovu, dovede ulovit i kořist stejně velkou jako je sama. Živí se například savci či ptáky. Nejčastěji hnízdí v jehličnatých lesích v dutinách, které dříve vytesal strakapoud velký. Tuto dutinu si neustále pečlivě čistí.

ČTK

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.