Přihlásit

Poslanci o vyslovení nedůvěry vládě (ČT 24)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Marek Výborný, ministr zemědělství /KDU-ČSL/

Tak dovolte mi přejít k oblasti lesní hospodářství, aby bylo zřejmé, že tedy resort zemědělství nejsou jenom zemědělské produkty, rostlinné, živočišné výroby a potraviny, ale také lesy. Lesní hospodářství samozřejmě prochází také velmi složitým obdobím doznívající kůrovcové kalamity. Nemáme ještě stoprocentně finále, máme stále lokality Šluknovský výběžek, Lužické hory, kde se teď aktuálně také potýkáme s vrcholící kůrovcovou kalamitou, ale v zásadě na jejím výrazném poklesu. Kůrovcová kalamita dramaticky změnila českou krajinu. Když jedete po D1 na Brno, tak si toho nemůžete nevšimnout. A je naší povinností, naším úkolem, abychom dokázali na tyto dopady reagovat, včetně podpory výsadby nových lesů. Děje se to a to částkou, která není malá, pohybuje se kolem čtyř miliard korun ročně. Samozřejmě jsme výrazně změnili skladbu té výsadby, reagujeme na klimatickou změnu, to znamená 2/3 vysazovaných stromků jsou listnáče, pouze třetina jsou jehličnany, snažíme se tady skutečně diverzifikovat a nesázet lesy k tomu, aby nám je kůrovec za 20, 30 let opět sežral. Ta podpora směrem k nestátním vlastníkům lesů musí být zachována i v příštích letech. Opět konkrétní čísla, v loňském roce jsme v České republice vysázeli 226 000 000 sazenic stromků na ploše, která odpovídá zhruba hlavnímu městu Praze, čili to jsou obrovská čísla.

To, co je tím problémem, je to, kolik těch stromků skutečně vyroste a do jaké míry nám tuto výsadbu ničí přemnožená spárkatá zvěř, a tím se vlastně plynule dostávám k tématu, které je vysoce aktuální a na kterém pracuji i po mém předchůdci, a to je novela mysliveckého zákona, kde jedním z hlavních cílů a úkolů novely je redukce přemnožené spárkaté černé zvěře tak, abychom se chovali opět, znovu to říkám, s péčí řádného hospodáře. Roční škody na výsadbě a na těch mladých stromcích okusem a dalším zásahy zvěře jsou v řádu několika miliard korun, střízlivé odhady hovoří o čtyřech až pěti miliardách ročně, to znamená, že to, co do těch lesů investujeme, tak zároveň hážeme do kanálu a tomu musíme bránit všemi možnými prostředky, včetně skutečně účinné redukce přemnožené zvěře.

Kromě toho samozřejmě reagovat při obnově lesů také na proměny klimatu. Chceme zvyšovat biodiverzitu, chceme také chránit ty nejkvalitnější enklávy českých lesů. Ve spolupráci s Lesy České republiky jsme spustili program tzv. biotopových stromů je naším dlouhodobým cílem zajistit co nejbohatší biologickou rozmanitost krajině. Jedním ze způsobů, jak tohoto dosáhnout, je také ponechávat právě v lesích vhodné biotopové stromy, které umožňují život hmyzu, houbám, dalším mikroorganismům. Takhle budeme mít do roku 2025 vytipovaných více než 40 000 stromů. Je to opět příspěvek Lesů České republiky a Ministerstva zemědělství k větší míře biodiverzity a biologické rozmanitosti v krajině. Připravujeme také novelu lesního zákona, která má také být schopna reagovat na ty proměny v oblasti péče o les a krajinu. 

Celý záznam z jednání Poslanecké sněmovny najdete zde

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.