Přihlásit

Myslivci si stěžují na vlastnosti ocelových broků (TV Nova)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Kristina Kloubková, moderátorka
Podzimní hony jsou v plném proudu, ale myslivci jsou nešťastní. V některých případech totiž musejí kvůli nařízení Evropské komise používat ocelové broky místo olověných.

Martin Pouva, moderátor
Ty jsou podle nich nebezpečné, protože se odrážejí a zasažená zvířata navíc zbytečně trpí. Za porušení nařízení přitom hrozí až pětimilionová pokuta.

Josef Svoboda, redaktor
Myslivecká leč od letošního roku už jen v neprůstřelné vestě a balistické helmě. Lovci si stěžují, že kvůli nařízením broky sviští nebezpečně kolem hlavy.

Bohumil STRAKA, myslivec
Je to velmi nebezpečné, se ty ocelové broky velmi odráží, dokonce i od vodní hladiny a ohrožovalo to myslivce.

Josef Svoboda, redaktor
Stačí jen provést malý experiment. Toto jsou nové ocelové broky, které musejí myslivci od letoška na mokřadech povinně používat. Tvrdá ocelová kulička se dokáže několikrát odrazit a stále má dostatek energie, aby pronikla kůží. Staré olověné broky jsou plastické, po nárazu se zdeformují a riziko odražení je tak minimální.

Bohumil STRAKA, myslivec
Vidíte, jak to měkčí olovo neodskakuje.

Josef Svoboda, redaktor
Kromě vlastní bezpečnosti mají střelci výhrady i k průraznosti nového střeliva. Ocel je oproti olovu lehčí a mnohem hůř tak pronikne přes husté peří třeba při lovu kachen.

Bohumil STRAKA, myslivec
Ocelový brok se buďto odráží, nebo nepronikne pod to peří, je to prostě špatné.

Josef Svoboda, redaktor
Někteří myslivci kvůli zákazu olověných broků pověsili brokovnice na hřebíček, starší zbraně se pro nové střelivo nehodí a hrozí poškození jejich hlavně.

Jaroslav PEKAŘÍK, zbrojní expert, ALFAPROJ Brno
Problém s bezpečností je zejména u loveckých brokovnic, které nejsou stavěný na ten větší průtlačný odpor ocelových nebo jiných neolověných broků. A pak tam dochází ke zvýšení tlaku a může dojít i k nějaké destrukci.

Josef Svoboda, redaktor
Koupi nových nábojů navíc nechali myslivci na poslední chvíli a zásoby jsou teď vyprodané. Evropská komise chce výhledově zakázat veškeré střelivo s obsahem olova. Restrikce se tak časem dotkne kromě brokovnic i krátkých palných zbraní a kulovnic. Výrobci střeliva se snaží olovo nahradit například zinkem, mědí, bizmutem nebo wolframem, pro některé typy zbraní ale alternativa zatím neexistuje. Josef Svoboda, televize Nova.

TV Nova

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.