Přihlásit

Rada Jihočeského kraje schválila zřízení pěti nových zvláště chráněných území (ČTK)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

V Jihočeském kraji je pět nových zvláště chráněných území. Jde o Pohoří na Šumavě, Slavonické rybníky, Údolí Lužnice a Vlásenického potoka, Velký Hodonický rybník a Zlatý potok v Pošumaví. Na dnešním zasedání schválila zřízení území rada Jihočeského kraje. Cílem takové ochrany bývá udržení nebo zlepšení dochovaného stavu nebo ponechání samovolnému vývoji.

„Všech pět zvláště chráněných území zároveň patří mezi evropsky významné lokality soustavy Natura 2000,“ uvedl první náměstek hejtmana Jihočeského kraje František Talíř (KDU-ČSL).

Pohoří na Šumavě je částí obce Pohorská Ves v Novohradských horách v blízkosti hranic s Rakouskem. Před druhou světovou válkou v Pohoří žilo kolem tisícovky obyvatel. Kvůli poválečnému odsunu a následnému vzniku železné opony musela většina lidí místo opustit. „Součástí této evropsky významné lokality jsou původní zvláště chráněná území Pohořské rašeliniště, Prameniště pohořského potoka, Stodůlecký vrch a U tří můstků. Je to komplex biologicky cenných lučních, lesních a rašelinných biotopů, kde žije velké množství vzácných a ohrožených organismů,“ řekl Talíř.

U Novohradských hor se nachází také Velký Hodonický rybník, kde roste silně ohrožený leknín bělostný. Ve Slavonických rybnících na Jindřichohradecku se nachází významné vodní rostliny a živočichové a vážka jasnoskvrnná. Vzácní živočichové se vyskytují rovněž v Údolí Lužnice a Vlásenického potoka na Táborsku.

Zlatý Potok v Pošumaví se nachází na Prachaticku. „Ochranu si tato lokalita zaslouží kvůli lesním, lučním a mokřadním biotopům. Vzácné jsou i druhy vázané na vodní prostředí, zejména kriticky ohrožená perlorodka říční a populace taktéž kriticky ohrožené mihule potoční, čítající stovky jedinců,“ řekl Talíř.

ČTK

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.