Přihlásit

Myslivci nechtějí používat ocelové střelivo (ČT 1)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Erik KNAJFL, moderátor
Zákaz používání olověných broků v mokřadech a okolí. Zásadní změna pro české myslivce. Právě v těchto lokalitách jim teď začalo období kachních honů. Používání nového ocelového střeliva nařídila Evropská komise. Podle lovců ale zvěři škodí. Ministerstvo životního prostředí oponuje, že olovo škod mnohem víc.

Barbora Lancová, redaktorka
Na lov kachen nebo dalších vodních ptáků teď myslivci musí místo olověných nábojů používat ocelové. Právě to nařizuje Evropská komise. Řada lovců ale s takovou změnou nesouhlasí.

František ŠVEC, předseda mysliveckého spolku Litoměřice
Dřív jsme šli na hon, nabyli jsme si pušku a celou dobu jsme tam měli ty broky. Teďko přijdeme k mokřadu. 100 metrů od ní si musíme přebít. Nevíme, kam dát tam ty patrony.

Barbora Lancová, redaktorka
To je jeden z problémů, se kterými se teď František Švec potýká. Se změnou střeliva ale přichází podle myslivců hlavně komplikace pro samotnou zvěř.

František ŠVEC, předseda mysliveckého spolku Litoměřice
A ta zvěř potom trpí tím, že dýl umírá.

Barbora Lancová, redaktorka
Podle rezortu životního prostředí ale můžou být původní, tedy olověné náboje škodlivé jak pro zvěř tak i pro krajinu.

Lucie JEŠÁTKOVÁ, mluvčí, ministerstvo životního prostředí
Cílem nařízení není vybírat pokuty, ale přechod na používání střeliva bez obsahu olova. Tato změna legislativy také motivuje výrobce střeliva k inovacím a lze předpokládat vývoj dalších vhodných alternativ. Lovci teď mají problém taky se zakoupením vhodných nábojů. V mokřadech teď smí střílet pouze ocelovými broky. Jenže ty u většiny prodejen nejsou k dostání.

Jiří FUNDA, majitel loveckých potřeb, zabraní a střeliva
Jsem měl několik telefonátů, desítek telefonátů ohledně brokových patron s ocelovým brokem. Pokud myslivci přijdou, tak jim řeknu pouze, že nemám.

Barbora Lancová, redaktorka
To, jestli myslivci střílí správnými náboji, může kontrolovat taky policie. V případě porušení může inspekce životního prostředí lovcům uložit pokutu až do výše 5 milionů korun. Barbora Lancová, Česká televize, Ústecký kraj.

ČT 1

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.