Přihlásit

Přibylo útoků vlků na Jablunkovsku (ČT 1)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Jana FABIANOVÁ, moderátorka
Úterý v krajích. Teď podrobně pěkný podvečer. Častější vlčí útoky na Jablunkovsku. Za poslední 2 týdny šelmy usmrtily skoro 50 ovcí, chovatelé jsou bezradní. Vlci překonávají i vysoké elektrické ohradníky. Vedení kraje připravuje výjimku, která by umožnila problematická zvířata střílet.

Marek SLAVÍK, redaktor
Slezské Beskydy si vlci oblíbili, trvale se tam vyskytují 5 let, stejnou dobu také komplikují hospodaření chovatelům dobytka. Naposledy vlci usmrtili ovci v této ohradě v Bystřici na Jablunkovsku. Útočili nedaleko rodinných domů.

Jan SPRATEK, chovatel ovcí
4 roky, dobré ovce, každý rok 2 jehňata. Je to absolutně demotivační. A uvidíme, no, taky s manželkou, co řešíme, co budeme dělat dál.

Marek SLAVÍK, redaktor
U Marcely Bojkové útočili vlci už potřetí. Celkem přišla o 8 zvířat, naposledy šlo o chovnou stokilovou bahnici.

Marcela BOJKOVÁ, chovatelka ovcí
Když přijdete a tady máte zadávenou ovečku, je to prostě hrozně smutné.

Roman CIEŚLAR, místopředseda chovatelů ovcí a koz
Tratíme spousta a spousta chovatelů, kteří prostě ustupujou od toho chovu, jsou prostě s tím už nějakým způsobem za tu dobu vyčerpání, ta situace je pro chovatele dle mého názoru velmi děsivá a problematická.

Marek SLAVÍK, redaktor
I z toho důvodu, že šelmy překonávají i doporučena opatření, vlkům se třeba daří zdolat i 170 cm vysoký elektrický ohradník.

Jiří LABUDA, terénní pracovník, Hnutí Duha
On jde nějakou cestu nejmenšího odporu, takže každý predátor v přírodě se snaží ulovit tu nejsnáze dostupnou kořist. A pokud si vlk zvykne, vlastně útočí na hospodářská zvířata, tak taky hledá tu nejsnazší možnou nějakou cestu k těm hospodářským zvířatům.

Marek SLAVÍK, redaktor
Ochránci přírody proto nabádají, aby chovatelé stále ohrady kontrolovali a zdokonalovali, jinak prý nad vlkem nevyzrají. Aktuální situaci teď řeší místní obce i hejtmanství. To připravuje vyhlásit výjimku na odstřel vlka, konečné rozhodnutí bude na ochráncích přírody.

Roman WRÓBEL, starosta Bystřice /nestr./
Tomuto aktu předchází náročný byrokratický proces. Ten predátor s podezřelým chováním, který podle pohotovostního plánu ve finále je předurčen k likvidaci, k eliminaci, spíše pojde přirozenou smrtí věkem, než naplněním ustanovení tohoto pohotovostního plánu.

Marek SLAVÍK, redaktor
Vlkům se daří i v jiných zemích, za poslední dekádu jich přibylo v evropské přírodě několik tisíc. Evropská komise teď zvažuje zmírnění ochrany šelem a oficiálně vyzvala členské státy, aby do tří týdnů dodaly data o stavu vlčích populací, potom rozhodne o dalším postupu. Marek Slavík, Česká televize.

Jana FABIANOVÁ, moderátorka
Komentář přidá zoolog Miroslav Kutal. Přeju vám dobrý podvečer.

Miroslav KUTAL, zoolog, Ústav ekologie lesa
Dobrý podvečer.

Jana FABIANOVÁ, moderátorka
Podle starostů i místních je situace vážná a eskaluje. Vy jste na Jablunkovsku minulý týden osobně byl, jak situaci hodnotíte vy?

Miroslav KUTAL, zoolog, Ústav ekologie lesa
Tak ve srovnání s tím minulým rokem, kdy od května do konce srpna bylo nějakých 126 zabitých ovcí, letos ta situace není tak dramatická, je to nějakých 39 ovcí podle vlastně statistik, které vede Moravskoslezský kraj, tak jsme přibližně na třetinovém počtu oproti tomu loňskému roku. A i ve srovnání s jinými regiony, kde se vlci vyskytují, to není nějaké výjimečné číslo v rámci oblasti Jablunkovska.

Jana FABIANOVÁ, moderátorka
I tak nicméně někteří lidé z Jablunkovska mají strach, že by vlk mohl napadnout i člověka. Je to možné, nebo je ta obava zbytečná?

Miroslav KUTAL, zoolog, Ústav ekologie lesa
Tak teoreticky možné je všecko, vlk je velká psovitá šelma, teoreticky napadnout může, nicméně zatím nemáme žádné takové indicie, že by se tam pohybovali jedinci, kteří jsou nebezpeční, kteří by se přibližovali opakovaně k lidem, nějakou blízkou vzdálenost, že by ta situace byla v tomhle ohledu nějaká kritická, takže takové pozorování zdokumentované nemáme a neměli jsme třeba ani loni, kdy jsme se na to zaměřovali speciálně, prováděli jsme i rozhovory vlastně s místními lidmi, se starosty a nepodařilo se nám získat takové poznatky, že by se tam vyskytli, /nesrozumitelné/ jedinci.

Jana FABIANOVÁ, moderátorka
Co odlov případných problémových vlků, tak, jak po něm někteří volají, je to řešení, nebo pomůže jen krátkodobě?

Miroslav KUTAL, zoolog, Ústav ekologie lesa
Tak vždycky si musíme uvědomit, že vlčí smečka je vlastně nějaká rodina, takže i pokud nám by se podařilo eliminovat z té populace nějaké vlky, tak by to byla otázka času, někdy roku, někdy několika měsíců, kdyby to území osídlila další smečka a mezitím to území může být navštěvováno jinými vlky, kteří můžou dělat ty škody stejně, naopak třeba některé studie z Ameriky ukázaly, že ten odlov, pokud se nevyhubí všechny vlci, tak naopak může vést ke zvýšenému množství škod poté, co se ta rodinná smečka vlastně rozpadne, tak ti častěji napadají třeba ty domácí zvířata, které jsou častější kořistí, takže nějakým jako řešením to být nemusí, je to spíš, od některých politiků to slyšíme jako takový jakoby populismus udělat něco, něco pro lidi, ale měli bychom se asi věnovat skutečně těm příčinám a /nesrozumitelné/ těm opatřením, které se v té dané lokalitě používají.

Jana FABIANOVÁ, moderátorka
Děkuju za váš komentář. Hezký podvečer.

Miroslav KUTAL, zoolog, Ústav ekologie lesa
Pěkný podvečer. Na shledanou.

ČT 1

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.