Přihlásit

Do Brd se vrací vlci (ČT 1)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Bohumil Klepetko, moderátor
Už i do Brd se vracejí vlci. Čerstvě to potvrdily snímky z fotopastí.

Zdeněk Mlnařík, redaktor
Snímky vlka zachytila fotopast v centrální oblasti rezervace, pohybovat se ale může po celých Brdech, vlci totiž obvykle migrují i stovky kilometrů.

Karolína Šůlová, mluvčí Agentury ochrany přírody a krajiny
Pro lesy v Brdech je to určitě dobrá zpráva, protože vlci loví převážně přemnoženou spárkatou zvěř, v tomto konkrétním případě prasata divoká, jeleny, srnce.

Zdeněk Mlnařík, redaktor
Méně optimističtí jsou ale hlavně chovatelé ovcí.Zvlášť na Šumavě jim způsobují škody za stovky tisíc korun a kompenzace od státu prý většinou nestačí. V Národním parku šelmy postupně vytvořili šest smeček.

Jan Dvořák, mluvčí Národního parku Šumava
Když jsme přepočítávali vlastně ten počet těch vlků na těchto šest smeček, tak jich je okolo 35 s tím, že v pěti Smečkách z těch šesti došlo k rozmnožování.

Zdeněk Mlnařík, redaktor
Původní smečky pochází ze Srní a z Prášil. Teď už se ale vyskytují třeba i tady na Železnorudsku nebo v jižní části Šumavy. Migraci zvířatům ale komplikují nejrůznější stavby, hlavně silnice nebo železnice. Tady každý rok hynou nejen vlci, ale třeba i rysy a další vzácné druhy zvířat.

Josefa VOLFOVÁ, koordinátorka monitoringu
Tam je především teda zjistit konkrétní ta místa, která jsou problematické, a potom postavit například některé ekodukty.

Zdeněk Mlnařík, redaktor
Podobně jako Vlk se před pěti lety do Brd dostal i rys ostrovid, přišel ze Šumavy, ale nakonec se do Národního parku vrátil. Zdeněk Mlnařík, Česká televize, západní Čechy.

Bohumil Klepetko, moderátor
Za chvilku ještě krátká předpověď počasí a dnešní Události v českých regionech končí, dobrý večer.

Reportáž najdete zde

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.