Přihlásit

Centrální plzeňský obvod rozmístil do ulic 24 psích pisoárů (ČTK)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Centrální plzeňský obvod rozmístil do ulic psí pisoáry. Betonové pisoáry mají psy nalákat, aby vykonali potřebu na nich, a nikoliv na fasádách domů. Obvod jich zatím rozmístil na vytipovaná místa čtyřiadvacet, řekla včera ČTK mluvčí obvodu Michaela Adámková.

„Pro nákup tohoto druhu městského mobiliáře jsme se rozhodli kvůli stížnostem majitelů nemovitostí, kteří mají problémy s močením psů na fasády svých domů,“ řekl starosta obvodu David Procházka (ANO). Místa odbor životního prostředí vytipoval s ohledem na bezpečnost i na chování psů.

Psí pisoár vymezuje místo, které mají zvířata označit svojí močí. Využívá teritoriálního pudu psa označit každý den celé svoje území svým pachem. Díky patentovanému systému zůstává po označení psem v pisoáru malé množství moči, které psům vytváří pachovou stopu, a tím láká k označení další psy a opakovaně každý další den. Psí pisoár tedy směruje pozornost psů na jedno, předem vymezené místo. Je ideální na veřejném prostranství, protože první pes označí močí pisoár a další se již snaží jeho pach přeznačit, a to opakovaně každý den.

Vedení obvodu teď bude sledovat, zda se psí pisoáry osvědčí. „Budeme rádi za zpětnou vazbu obyvatel, zda sledují, že umístění pisoárů splňuje svůj účel, tedy zda díky nim ubývá označkovaných fasád domů psími podpisy a má cenu pořizovat další,“ dodal Procházka. Čtvrtinu pisoárů dostal obvod na vyzkoušení zdarma, za zbývajících 18 zaplatil včetně příslušenství a dopravy 153 000 korun, doplnila Adámková.

Na psy pamatují i jinde ve městě. Ve čtvrti Doubravka se loni v září otevřela psí loučka ve Špitálském lese. Psí louka je také v centrálním obvodu v Borském parku.

ČTK

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.