Přihlásit

Útočí na zvířata a chodí k lidem. Slovenská obec Sučany si zvyká na medvědy (aktualne.cz)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Na fotopasti vídá Ján Brija medvědy každý den. Běžně se prochází za jeho plotem na okraji slovenských Sučan. Tady, na úpatí Malé Fatry, tyto šelmy už několikrát zaútočily na jeho hospodářská zvířata, naposledy na začátku srpna. Lidé se bojí chodit do lesů, další si sebou berou speciální spreje, nebo dokonce petardy.

Medvěd ve slovenských horách. Snímek vyfotil Zásahový tým medvěda hnědého, organizace zaměřující se na prevenci střetu člověka a této šelmy.
Na Slovensku funguje i Zásahový tým medvěda hnědého. Lidé se mu ozývají, pokud se s těmito šelmami střetnou, případně když vlezou na jejich pozemek. Zvířata často lákají nezajištěné kontejnery nebo hospodářská zvěř.
Při střetu s člověkem ale běžně utíkají.
...
Bohaté zkušenosti s medvědy mají obyvatelé obce Sučany nedaleko Žiliny.
Malebné městečko leží na úpatí Malé Fatry.
Právě v okolních lesích a kopcích medvědi žijí.
Všichni oslovení obyvatelé v obci o přítomnosti medvědů vědí, i proto, že v polovině července běžec údajně v sebeobraně jednoho zastřelil. Přesto lidé v centru městečka strach nemají. "Sem nepřijdou," říká žena před domem u náměstí.
Na okrajové části Sučan mluví jinak. "Sama už ven nechodím, bojím se," říká starší obyvatelka domu na fotografii. "Je krásné se na ně dívat, ale jen když je to daleko od vás."
Její slova potvrzuje i sousedka Iveta odnaproti. Začátkem srpna se medvěd dostal až na jejich zahradu, kde zabil pět beranů, jednomu dokonce urval hlavu. Útok se odehrál v noci. "Měli jsme tu vnoučata, bojíme se," říká.
Jak ukazuje, medvědi jsou na Slovensku tématem médií, voleb i běžných hovorů.
Přirozeně medvědi žijí v horách.
Níže do údolí pak slézají samice s mláďaty, což je zároveň pro člověka nejnebezpečnější.
...
Běžné pletivo (focené na jiné zahradě na kraji obce) medvěd bez problémů přeleze. U paní Ivety překonal palety natlučené mezi stromy.
Pomoct mohou elektrické ohradníky nebo skutečně masivní ploty.
Čerstvou zkušenost s útokem medvěda na své zahradě má i rodina Brijů na kraji obce. Vysokou bránu hlídají psi.
Přesto se medvěd na začátku srpna, ve stejný den jako útočil jiný medvěd u rodiny paní Ivety, dostal do výběhu drůbeže.
Zabil dvacet malých krůt a osm velkých.
"Stříšku už jsme opravili," ukazuje Ján Brija.
Kromě vysokých plotů mají Brijovi i plašičky, fotopasti i pět hlídacích psů. "Nevím, co víc ještě musíme udělat," říká Anna Brijová.
...
"Kolem domu vídáme medvědy prakticky každý den," podotýká Brija a ukazuje na mobilu snímky z fotopastí.
...
"Někde tady má brloh samice s medvíďaty," ukazuje muž na snímku medvědí rodinku.
Medvědi přitom chodí spíše po setmění. Ve vedrech se drží ve stínech.
Chodit proto takto do lesa místní nedoporučují. Muž, který si nechává říkat Tyfus a který bydlí na kraji lesa, se jich ale nebojí. "Jsou to kámoši," tvrdí.
"Na pastvinách medvědy vídám často," vypráví Ján Brija. "Musíme se s nimi naučit žít," opakuje, co už reportéři slyšeli i od jiných obyvatel obce.
Zároveň by ale byl pro regulovaný odstřel. Sám je přitom místopředsedou místního mysliveckého sdružení a dříve medvědy střílel. Od roku 2018 jsou ale chráněni zákonem.
"Medvědi tu byli před námi, musíme se s nimi naučit žít," vysvětluje například Pavol, proč si myslí, že bychom se místo střílení medvědů měli naučit hledat jiná řešení.

Zdroj. aktualne.cz, 22. 8. 2023

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.