Přihlásit

Festival Ekofilm bude v Kině Art a Cinema City, přihlásilo se 142 filmů (ČTK)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Do říjnové přehlídky mezinárodního festivalu Ekofilm se přihlásilo 142 filmů z 36 zemí. Největší počet zájemců, 25, je z Německa. V závěsu je produkce z Česka a Francie, uvedl v tiskové zprávě mluvčí festivalu Martin Gillár. Z přihlášených filmů vybere dramaturgický tým 25 nejatraktivnějších, které se od 6. do 8. října v Brně utkají o festivalové ceny. Akce se letos bude konat v Kině Art a Cinema City Velký Špalíček. V minulosti bylo hlavním místem kino Scala, které je kvůli statice budovy zavřené.

"Přihlášeny jsou filmy z celého světa, včetně exotických destinací, jako je Peru, Pákistán, Jordánsko nebo Indonésie. Témata jsou rozmanitá, protože vztah člověka k jeho prostředí ovlivňuje každodenní život. Stejně jako v minulých letech jsme zaznamenali velký počet filmů celospolečensky reflektujících důležitá environmentální témata, apel na udržitelnost a obrazy katastrofických důsledků klimatické změny," sdělila vedoucí dramaturgyně Jitka Kotrlová.

Přihlášené jsou také filmy, které zachycují vzácné živočišné druhy. "Z nich je zcela patrné, že společnost, která hledá východiska z klimatické krize, již zjistila, že některé přístupy nefungují a je nutné být obezřetný a klást si otázky o dopadu nových přístupů k přírodě mnohem dříve, než jsou zavedené do praxe," dodala Kotrlová.

Hlavním festivalovým místem bylo v minulých letech Univerzitní kino Scala. Stejně jako Divadlo Bolka Polívky ale musí ukončit působení v budově mezi Moravským a Jakubským náměstím. Statici tam našli další závady a sály nelze bezpečně využívat. "Část filmů, v pátek a v neděli, bude v Artu, a v sobotu budeme v Cinema City. Žádný jiný vhodný prostor k dispozici není," řekl Gillár. I když mají místo zajištěné, je podle něj škoda, že ve Scale být nemohou. "Univerzita spolupracuje na organizaci festivalu, takže se Scala nabízela jako hlavní místo. Navíc je přímo v centru," dodal.

Stěžejním tématem letošního ročníku je voda. Vybrané snímky budou mimo jiné reflektovat výzvu společnosti připravit města a krajinu na měnící se přírodní podmínky, ať už jde o zadržení vody v krajině i ve městě či nadměrnou spotřebu vody. "Od festivalových filmů i besed očekávám, že přispějí k diskusi o tom, jak můžeme vodu chránit a jak každý z nás může přispět ke zlepšení situace," uvedl ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL), jehož resort festival pořádá.

Zdroj: ČTK, Brno, 18. 8. 2023

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.