Přihlásit

Za loveckým tesákem následníka trůnu na Ohradu (Právo)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Na unikátní výstavu vývoje zbraní od 17. do 19. století lze vyrazit do Národního zemědělského muzea na zámku Ohrada v Hluboké nad Vltavou. Návštěvníci mohou obdivovat umělecké zpracování v jednotlivých etapách. Mezi vystavenými kousky nechybí ani lovecký tesák Františka Ferdinanda d’Este.

Právo o expozici informovala mluvčí muzea Eva Taussiková. „Vystavené zbraně jsou umístěny v hlavním sále zámku a doplňují stálou expozici dlouhých palných zbraní. Výstava je ke zhlédnutí do 30. října,“ řekla Taussiková.
Zmínila, že krátké palné zbraně reprezentují v expozici pistole. „V lovectví se pistole používaly jen ve velmi omezeném rozsahu spíše jako pomocná zbraň. Lov byl v minulosti výsadou panovníka a šlechty, a tak i palné zbraně často připomínaly svým zdobením umělecká díla jak použitým drahým materiálem, tak i různými výzdobnými technikami,“ konstatovala.
Takzvané chladné zbraně jsou v expozici zastoupené loveckými tesáky a loveckým sekáčem. „Lovecký tesák měl zpočátku sečnou funkci při rušení zvěře, později se používal k zárazu poraněné vysoké zvěře, aby netrpěla při dlouhém přebíjení zbraně. Bohatě zdobené tesáky zdůrazňovaly bohatství jeho nositele,“ zmínila mluvčí muzea. Jedním z nejzajímavějších exponátů je lovecký tesák Františka Ferdinanda Rakouského d’Este (1863–1914), vyrobený firmou Stanislaus Striberny ve Vídni kolem roku 1890, kde konce záštitné příčky zdobí méně obvyklé hlavy vlků. „Tento tesák byl pravděpodobně věnovaný Schwarzenbergům případně někomu z jejich personálu na panství Domoušice,“ podotkla Taussiková.
Mezi zbraně pak zcela nepatří lovecký sekáč, ale jeho využití při lovech bylo velmi široké. Podle mluvčí sloužil především k odseknutí trofeje s částí lebeční kosti jako důkaz toho, že trofej nebyla dodatečně upravována, a k přeseknutí silných kostí při rušení zvěřiny. „Často byl uložen v pochvě zdobené kováním společně s noži, vidličkou, jehlou i ocílkou a používal se ke stažení a porcování zvěřiny, případně při její kuchyňské úpravě. Nikdy ho nenosili vyučení myslivci, ale osoby povinné mysliveckou robotou,“ doplnila mluvčí muzea.

Zdroj: Právo, 18. 8. 2023

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.