Přihlásit

Třeboň zažila mysliveckou slávu. Nadchl jezevec Kubík (Českokrumlovský deník )

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Sobota byla v Třeboni ve znamení zelené. Masarykovo náměstí patřilo tradiční akci Myslivecká Třeboň. Návštěvníky čekal nabitý program na pódiu včetně mysliveckého tržiště a gastronomických specialit. Nechyběla hudební vystoupení. Akce má za úkol přiblížit myslivost veřejnosti a přilákat nové zájemce.

Myslivecká slavnost má ve městě už jedenáctiletou tradici a koná se každou druhou srpnovou sobotu. „Začínáme vždy ukázkami trubačů, dále je tady hodina plemen loveckých psů, ukázky vábení zvěře, sokolnictví, zároveň představíme živého jezevce Kubíka, kterého vlastní jeden z našich členů a vystoupí také pan Zobl, který je mistrem světa v ovládání honáckého biče a revolveru. Na závěr programu zahraje kapela Šumavská osmička,“ přiblížil program Jiří Kasina, šéfredaktor pořádajícího časopisu Myslivost, který letos slaví sto let. Myslivecké akci se v průběhu let přizpůsobili i třeboňští podnikatelé v pohostinství, kteří v době jejího konání servírují hostům zvěřinu nebo speciální zelenou mysliveckou zmrzlinu.

POVÍDÁ SI S JELENY

Pozornost návštěvníků vždy přitahují ukázky vábení zvěře. Na pódiu předvedl své umění i Petr Novák z Chvalšin. „Chodím si do lesa povídat s jeleny. Nejtěžší je poznat, co troubí, aby člověk věděl, jak má odpovídat. Pokud je to hledající jelen, tak je nesmysl na něj troubit hledajícího jelena. Nástrojů na vábení je veliké množství, naši předkové používali cylindr z petrolejové lampy, stvol bolševníku nebo mušli tritonku. Doménou je dnes volský roh, který je ale finančně náročný a křehký. Já používám trojdílnou řevnici z plastu, kterou vyrábí rakouská firma,“ uvedl. Vábení jelenů se Petr Novák věnuje dlouhých 33 let.
Největší atrakcí mysliveckého dne byl ale ochočený jezevec Kubík. Nadšené byly hlavně děti, které si roztomilého chlupáče chtěly pohladit. Ke svému současnému majiteli se Kuba dostal přes záchrannou stanici, kam ho lidé přinesli jako mládě zbytečně odebrané z volné přírody. „Kubíčkovi je šest roků a je to s ním v podstatě stejné jako s fretkou. Jezevec je velká lasicovitá šelma, která potřebuje zaměstnat, ale jinak je to mazlík. Doma má svojí voliéru. Můžete ho vidět i v několika filmech či pořadech České televize, běhá v lese běžně na volno a na zavolání přijde jako pes,“ popsal soužití s jezevcem Jan Šlosar s tím, že Kubík je typický všežravec, nejvíce prý ale miluje přezrálé švestky a hroznové víno.

KAROLÍNA S HERMÍNOU

Mysliveckou slavnost v Třeboni si nenechaly ujít stovky lidí, ať už z řad zkušených myslivců nebo laiků.
S českým fouskem Hermínou, které jsou teprve dva a půl měsíce, dorazila Karolína Šnajdarová z Vodňan. „Jsem tu, abych Hermínu socializovala a zároveň získala informace k myslivosti. Hodně chodíme na čundry a jsme často v lese, jako malá jsem navštěvovala i skauta. Je mi trochu líto, že jsme u nás ve městě neměli žádný myslivecký kroužek. Praděda byl myslivec a já bych chtěla obnovit rodinnou tradici, která zanikla,“ vysvětlila Karolína důvody, proč se v budoucnu chce věnovat myslivosti.

Zdroj: Českokrumlovský deník, 14. 8. 2023

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.