Přihlásit

Studie: Hodnocení přírody skrz ekonomický přínos je příčinou klimatické krize (ČTK)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Hodnocení přírody prostřednictvím jejích ekonomických přínosů, jako je produkce potravin a dalších komodit, je kořenem současné klimatické krize. Ve studii publikované v časopise Nature, která vychází z rešerší více než 50.000 vědeckých publikací, politických dokumentů a dalších zdrojů, to uvedla skupina výzkumníků z Baskického centra pro klimatickou změnu ve Španělsku. Na studii se podílel i Ústav výzkumu globální změny AV ČR, který o zjištění informoval v tiskové zprávě. Vědci uvedli, že hospodářská a politická rozhodnutí se často řídí zaměřením na krátkodobé zisky a hospodářský růst.

"Nový článek v časopise Nature ukazuje, že když se jako společnost soustředíme výhradně na ekonomické hodnoty přírody, vede nás to k rozhodnutím, kterými podrýváme fungování přírody. Především tak ale podrýváme svoje vlastní fungování na planetě, protože následně musíme čelit krizím jako klimatická krize nebo krize biodiverzity. Pokud se chceme posunout k větší spravedlnosti a udržitelnosti, musíme se primárně zaměřit se na rovinu hodnot," uvedla Zuzana Harmáčková z Ústavu výzkumu globální změny AV ČR a Národního institutu pro výzkum socioekonomických dopadů nemocí a systémových rizik – SYRI.

Studie shrnuje a zdůrazňuje hlavní výsledky hodnocení přírody, které vycházely z rešerše více než 50.000 vědeckých publikací, politických dokumentů a domorodých a místních zdrojů znalostí.Zabývali se tím, jaké aspekty různé společnosti na přírodě oceňují a vypracovali soubor hodnoticích metod, kterými lze všechny typy hodnot přírody měřit. Tyto metody jsou založené na řadě ekonomických, ekologických a sociokulturních ukazatelů a metrik.

"Vědci vyvinuli rozsáhlý soubor metod oceňování. Co nám chybí, je ochota nebo schopnost vlád a dalších klíčových zainteresovaných stran tyto metody aplikovat a začlenit je do svých rozhodnutí," uvedl vedoucí studie Unai Pascual.

Aby se rozhodování politických a hospodářských autorit posunulo, je zapotřebí podle vědců hlubší změna společnosti. Ta je nutná k řešení současné globální krize biodiverzity a klimatické nouze a jejich společenských dopadů.

Zdroj: ČTK, Brno, 10. 8. 2023

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.