Přihlásit

V Hrotovicích je k vidění na 150 druhů okrasných ptáků včetně loriů (ČTK)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

V Hrotovicích na Třebíčsku je do neděle k vidění na 150 druhů papoušků a dalších okrasných ptáků. Vystaveni jsou i loriové, chovaní v České republice výjimečně. Výstavu, kterou velikostí předčí jen Exota Olomouc, místní svaz chovatelů pořádá pravidelně od začátku 80. let minulého století. Během dvou dní ji podle předsedy svazu Petra Hedbávného obvykle navštíví více než 2000 lidí.

Obdivovat mohou i drobnější papoušky lori, které chová Jiří Šustr. Byl prvním chovatelem v Česku, který odchoval mláďata loriů mnohobarvých zelenopáskových. Na výstavu do Hrotovic přivezl 12 druhů, dohromady chová asi 80 papoušků. Že loriové nepatří mezi chovateli k nejrozšířenějším druhům, je podle něho dáno hlavně tím, jakou vyžadují stravu. Odrazuje také jejich řídký trus, který komplikuje údržbu voliér. Protože se v přírodě živí nektarem, v zajetí jim ho musejí chovatelé nahrazovat medem. Šustrův chov spotřebuje asi 180 kilogramů medu ročně. Negativní stránku chovu dokáže Šustr loriům odpustit. Oceňuje na nich pestrost jejich zbarvení i to, že se dají snadno ochočit, jsou kontaktní, nebojí se lidí. "Učarovali mě taky tím, jak jsou pohybliví, pořád se chtějí nějak zaměstnávat," řekl Šustr.

Loriů, jejichž domovem je oblast mezi jihovýchodní Asií a Austrálií, je podle Šustra na 60 druhů. Sám jich nejvíc choval přes 20 druhů. Mohou se dožívat až 30 let a některé druhy jsou plodné i ve 20 letech. Druhy žijící ve volné přírodě na menších ostrovech podle Šustra decimují zavlečení potkani, požírají vejce i mláďata.

Hrotovický svaz sdružuje 27 chovatelů z Vysočiny i Jihomoravského kraje. Že se právě chov exotických ptáků v Hrotovicích ujal, je podle Hedbávného zásluha Ferdinanda Fialy, někdejšího ředitele místní základní školy. Pro svoji zálibu dokázal v 70. letech minulého století strhnout mnoho lidí. Svého prvního papouška od něj získal i Šustr.

Dnes se podle Hedbávného chovu exotických ptáků věnují především starší lidé a lidé středního věku. Zřízení chovu podle něho může vyjít na desítky tisíc korun. Ideální jsou venkovní voliéry s krytou a vyhřívanou částí. Hodnota ptáků se liší podle druhu, některé kusy se mohou prodávat i za 70 000 korun.

Zdroj: ČTK, Hrotovice (Třebíčsko), 5. 8. 2023

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.