Přihlásit

Sbírka vynesla na přípravu fotografického atlasu rostlin více než 670 000 Kč (ČTK)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Tříměsíční sbírka vynesla od dárců na přípravu fotografického atlasu rostlin více než 670 000 korun. Výnos zajistil vědeckému týmu, který publikaci dává dohromady, peníze na další práci. Jde o první kompletní fotografický atlas rostlin v ČR. Obsahovat by měl více než 3000 druhů. Fotoatlas připravují vědci z Jihočeské univerzity, brněnské Masarykovy univerzity, olomoucké Univerzity Palackého nebo České zemědělské univerzity a botanického ústavu Akademie věd.

"Vybraná částka prokazatelně ukázala zájem veřejnosti, což by mělo motivovat politiky a sponzory zastřešit zbytek projektu," řekla ČTK jedna z autorek atlasu Alena Lepší. Připravovaná publikace bude určena pro laiky, odborníky i školy. V knize budou informace nejen o původních planých rostlinách v Česku, ale také o takzvaných často zavlečených.

Práce na fotoatlasu podle vědců potrvají do roku 2027. Odhadované náklady činí přibližně pět milionů korun. "Asociace děkanů přírodovědných fakult nám udělila záštitu a čtyři děkani přislíbili finanční podporu. Podrobnosti nyní domlouváme. Plánovaná půlmilionová částka vybraná od veřejnosti měla původně pokrýt jen práci do konce roku 2023, ale díky převršení cílové částky a podpoře děkanů pokryjeme i velkou část roku 2024," řekla Lepší.

V České republice jsou stovky vzácných druhů rostlin. Některé třeba i na čas vymizely, ale zase si našly lokality, kde se objevují. Lepší vysvětlila, proč zatím podobně kompletní kniha nevznikla. "Přední čeští botanici jsou totiž plně zaměstnáni výukou na univerzitách, vědeckou činností, vedením studentských prací, na jaře a v létě vedením exkurzí a sběrem dat v terénu. Proto jsme dali dohromady tým z celé České republiky, kde má každý svou důležitou roli," uvedla.

Zdroj: ČTK, České Budějovice, 1. 8. 2023

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.