Přihlásit

Začnou evidovat zastřelené divočáky (Právo)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

V Karlovarském kraji se začnou brzy elektronicky evidovat všechna zastřelená divoká prasata. Vedení kraje totiž odsouhlasilo, aby byl vytvořen zcela nový software nazvaný Evidence myslivosti – aplikace evidence zástřelného.

Do této elektronické evidence bude muset myslivec zaregistrovat každého zastřeleného divočáka, aby na něj mohl požádat kraj o odměnu ve výši tisíc korun. Odměňování odstřelu divokých prasat má zabránit tomu, aby divočáci způsobovali vysoké škody nejenom zemědělcům. „Snažíme se naším programem podpory zástřelného snížit stavy černé zvěře, tedy divočáků,“ uvedl karlovarský hejtman Petr Kulhánek (za STAN) s tím, že vznikající program bude ještě projednávat krajské zastupitelstvo.
„Z evidence zjistíme, kde přesně byly jednotlivé kusy zastřeleny,“ popisoval hejtman rozdíly mezi stávajícím státním a připravovaným krajským systémem. „Ale také proto, abychom předešli možným podvodům dovážením kontrolních částí divočáků, jako jsou oháňka nebo slezina, z jiných částí regionu nebo ze zahraničí,“ vysvětloval funkci budoucího systému Kulhánek s tím, že krajský program by mohl být spuštěn se začátkem příštího roku.
Stát zavedl před časem systém odměny dvou tisíc korun za každého zastřeleného kance nad dlouhodobý průměr této odlovené černé zvěře. Tato odměna ale směřuje mysliveckému sdružení, kde je myslivec registrován. Vedení kraje si od svého systému slibuje, že bude více motivační.

Zdroj: Právo, 2. 8. 2023

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.