Přihlásit

Ministr zemědělství naštval myslivce. Nestíháme, je nás málo, vzkázali mu (tnbiz.cz)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Mezi ministrem zemědělství a myslivci se rozhořel spor o to, že by měli snižovat stavy zvěře v lesích, protože je přemnožená a ničí stromy. Myslivci se hájí, že střílí víc, ale nestíhají, protože je jich málo.

Nový ministr zemědělství je měsíc ve funkci a už se mu podařilo sáhnout přímo do vosího hnízda. Nimrodům doporučil, aby dělali svoji práci a stříleli více zvěře. Jeleni, srnci a prasata prý ničí lesy. "Jsem jednoznačně pro to, aby se zvýšil odlov tak, abychom chránili lesy," řekl ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL).
Velkou část myslivců tím zvedl z posedu. Kritiku, že mohou za okousané stromky v lese, odmítají a novému ministrovi ukazují grafy. "To doporučení je úplně mimo, myslivci loví mnohem víc, ukazují to jasně statistiky," ohradil se myslivec Bohumil Straka.
Čísla potvrzují, že lovci střílejí jako o život. Za poslední dekády vzrostl počet ulovených kusů téměř všech druhů spárkaté zvěře z tisíců kusů na desetitisíce. Myslivců přitom ubývá a některé spolky už připomínají kluby seniorů.
"Je to náš obrovský generační problém. Nedokážeme ty mladé nalákat k myslivosti, mají jiné zájmy," zhodnotil myslivecký hospodář Přemysl Bouška z Tuřan. Počet myslivců se za posledních 20 let propadl o téměř polovinu. Přilákat mladé k myslivosti se daří hlavně v rodinách, kde zelená kamizola patří k tradici.
Myslivci nesouhlasí ani s tím, že by zvěř byla přemnožená, prý jen migruje na místa, kde má dostatek potravy. "Problém je v hospodaření. Zemědělci totiž vytvářejí místa, kde lovci na zvěř nesmějí ani sáhnout," dodal Bouška.
Ministr zemědělství argumentuje zničenými stromky. Spárkatá zvěř prý během deseti let zničí třetinu sazenic, a obnova lesů po kalamitě se tak zpomaluje. V novele zákona si chce na nimrody došlápnout. V každé honitbě bude počet zvěře, a když ho nedodrží, čekají myslivce sankce.
Chystaná novela zákona o myslivosti je první změnou v této oblasti po 20 letech. Ministr zemědělství prý chce ale najít shodu se všemi aktéry.

Zdroj: tnbiz.cz, 31. 7. 2023

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.