Přihlásit

Chtějí legalizovat oplocení vinohradů (Právo)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Kontrola plotů, které vznikly jako dočasné stavby u zemědělských pozemků, ukázala ty ilegální v katastru Dolních Věstonic. Správa chráněné krajinné oblasti Pálava se překážkám v terénu chráněného území věnuje. Oplocení, které nemá oporu v zákoně, lemuje vinohrady společnosti Vinařství Pavlov v Dolních Věstonicích. Na svazích Pálavy jsou kolem vinic firmy ploty postavené jako dočasné stavby na pět let. Část sice vznikla legálně, ale pětiletá lhůta, kterou jim stavební úřad vyměřil, vypršela v listopadu minulého roku. Další oplocení pak stavební úřad neschválil vůbec.
„Proces začal, ale nebyl nikdy dokončen,“ uvedla starostka Dolních Věstonic Jaroslava Rajchlová (Věstonický spolek).

Ploty chtějí ponechat

„K odstranění ochranných plotů má dojít na celém území chráněné krajinné oblasti a dotýká se všech subjektů, které je k ochraně zemědělské půdy využívají. Společnost Vinařství Pavlov poskytuje plnou součinnost příslušnému stavebnímu úřadu v Mikulově a Správě chráněné krajinné oblasti Pálava, jíž jsme předložili harmonogram k plánovanému odstranění plotů,“ řekl ředitel vinohradnictví firmy Libor Výleta.
Dohodu s vinaři potvrdil i vedoucí mikulovské správy Jiří Kmet. K odstranění nelegálních ochranných plotů má postupně dojít do konce roku a výsledkem jednání jsou i kompenzace, třeba za instalované ohradníky. Jenže Právo zjistilo, že ploty, které byly kolem vinic pět let bez povolení stavebního úřadu, chce vinařství legalizovat. Žádost o dodatečné povolení stavby, kterou firma podala, vedla k přerušení řízení o odstranění plotu.
Místo toho bude stavební úřad řešit zachování plotu na dalších pět let. Jak se k žádosti postaví ochránci přírody, nechce Kmet předjímat s odkazem, že se jedná o živé řízení. „Obecně ale platí, že k oplocení jsme vstřícní u výsadby nových vinic. To není tento případ, vinice tam už několik let je,“ řekl Kmet. Naopak, starostka má jasno. Obec svůj souhlas nedá.

Úhyny zvěře

„Oplocení je pastí pro zvěř. Spousta kusů uhynula po nárazu do plotu,“ uvedla jeden z důvodů. „Za celou dobu, po kterou máme vinice oplocené, jsme nezaznamenali žádnou stížnost od mysliveckých sdružení. Jediná nám známá informace je od vedení obce Dolní Věstonice, které bohužel na naši prosbu o poskytnutí bližších informací nereagovalo,“ řekl Výleta. „Úhyny zvěře, zejména srnčí, jsou v oplocení každý rok. Před dvěma lety toho bylo obzvlášť hodně. Na svazích Pálavy je velký ruch turistů a vyplašená zvěř před nimi prchá. Umírá pak v oplocení,“ řekl předseda místního mysliveckého sdružení Bedřich Svoboda. Podle něj si na řádky vinic zvěř zvykla, na řídká oka plotu na kraji parcel už ale prchající zvěř nestačí reagovat.
„Za plotem je velká část naší honitby. Jestli zmizí, budeme opravdu rádi. Zvěř se rozptýlí na větší ploše a nebudou ani takové škody z okusu porostů v zimě,“ dodal.

Zdroj: Právo, 25. 7. 2023

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.