Přihlásit

Od sousedů: Příběh "lvice" od Berlína (ceskobudejovicky.denik.cz)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Jak se rozvíjel případ 37hodinového hledání údajně uniklé lvice u sousedů?

20. července
O půlnoci dostala policie nouzové volání z Kleinmachnowa. Svědek oznamoval volně pobíhající šelmu. Policie k tomu dostala i video z mobilu. "Po přezkoumání se podle prvního odhadu jedná o lvici. Zobrazení situace se jeví důvěryhodné," sdělila policie později. Na místo vyjela hlídka a podle mluvčí viděla také divoké zvíře.
Brzy ráno vyslal spolkový úřad ochrany obyvatel varovné hlášení, ve kterém varoval o volně pobíhajícím nebezpečném divokém zvířeti, pravděpodobně o lvici, v oblasti jižní hranice Berlína. Domácí a užitková zvířata mají zůstat v obydlí, lidé se mají o situaci informovat z médií.
V obci Kleinmachnow jsou představitelé rádi, že jsou prázdniny a děti nejsou na cestě do školy. Rozhodli, že školky zůstanou otevřeny, ale děti je nesmějí opouštět. Otevřeny zůstávají i radnice a víkendová tržnice.
Dopoledne hledá údajnou šelmu na sto zásahových sil. Nasazují vrtulník, drony a tepelné kamery. Na původně ohlášeném místě nenacházejí žádné stopy po zvířeti. Stává se jistým, že hledaná šelma nepochází z cirkusů, zooparků nebo zoologických zahrad regionu, tam nikdo lvici nepostrádá. Obíhají spekulace o ilegálním privátním držení šelem.
V poledne počet policistů v akci vysoko přesahuje stovku. Na hledání se podílejí také veterináři a myslivci. Michael Grubert, starosta Kleinmachnowa, a policejní mluvčí vystupují na tiskové konferenci. "Není naším novým systémem k lovu divokých prasat nasazovat lvice," žertuje starosta a ujišťuje, že situace je opravdu vážná. S policií jsou přesvědčeni o pravosti videa.
Odpoledne a večer jsou hlášena další údajná zahlédnutí lvice, která se měla přesunout na území Berlína. Rozsáhlé pátrání v Zehlendorfu ale nebylo úspěšné.
Brandenburský pověřenec ochrany zvěře a německý svaz ochránců kritizují ilegální privátní držení šelem. "Německo je hlavním překladištěm exotické divoké zvěře v Evropské unii," říká mluvčí pro DPA. Je sotva nějaký předpis, je naléhavá potřeba jednat.
Zemský úřad životního prostředí říká k dotazu, že v Brandenbursku je hlášeno držení 23 lvů ve třech cirkusech, dvou zoo a jednoho na privátu.
V noci trvají pochybnosti o existenci lvice. "Je možné, že je, ale nejsem o tom přesvědčen," říká veterinář Achim Gruber ze Svobodné univerzity Berlín ve večerním speciálu stanice RBB. Je mnoho argumentů, ale poslední důkaz mu chybí.
Policie varuje obyvatele před návštěvou jižních lesních území Berlína. Hledání bude přes noc zastaveno. Jednotky ale zůstanou na místě a brzy ráno budou v pátrání pokračovat.

21. července
Ráno hledání pokračuje. U Kleinmachnowa se chystají do lesa myslivci a policisté. Obec chce pomoc od profesionálních stopařů, ale problém je, že by musela napřed nějaké najít, jak uvádí mluvčí obce. Chlupy na stromě, které myslivci ukázali ve čtvrtek na RBB, ji nepřesvědčily - také divočáci se rádi drbou o kůru…
V poledne a odpoledne se množí pochybnosti, že na videu je opravdu lvice. Předseda svazu ochránců přírody Rainer Altenkamp je přesvědčen, že jde daleko spíš o divoké prase. "Už krátký, visící ocas lvici vylučuje," míní.
Posléze policie oznamuje konec poplachu. Hledaná lvice je nejspíš divoké prase. Není žádné nebezpečí, resumuje starosta Grubert a obhajuje rozsáhlý zásah policie - odpovídal bezpečnostní situaci…

Zdroj: ceskobudejovicky.denik.cz, 22. 7. 2023

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.