Přihlásit

Na Slovensku řádí medvědi (Lidové noviny)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Od pátku zažili Slováci tři útoky medvědů. Bilance? Dva medvědi to díky duchapřítomné reakci a použití zbraně napadených nepřežili, v jednom případě skončil v nemocnici napadený běžec.

ŽILINA, Slovensko / PRAHA Bývalý voják procházel lesem se psem, když se na něj najednou rozběhla více než stokilová medvědice. Následovalo několik výstřelů ze zbraně, kterými si muž pravděpodobně zachránil život. Páteční událost, která se stala u obce Sučany nedaleko Žiliny, jako by v zemi odstartovala víkend ve znamení lidského souboje s medvědy a znovu u našeho východního souseda poukázala na problém jejich přemnožení.
„Podle toho, co nám napadený tvrdil, byla medvědice ve vzdálenosti jednoho metru a teprve tehdy po poslední vystřelené ráně odskočila,“ popisoval páteční incident u Sučan a smrt asi 18leté a 110 kilogramů vážící medvědice pro slovenskou televizi TA3 Marek Veverica, vedoucí Zásahového týmu Západ pro medvěda hnědého, který spadá pod Státní ochranu přírody Slovenské republiky. Napadený muž vyvázl nezraněný, případ ale nyní vyšetřuje policie. Ochranáři přitom předpokládají, že po medvědici zůstala dvě půlroční medvíďata. Ta se v obci ještě můžou objevit, pak by došlo k jejich odchytu.

„Jak dlouho mě bude mordovat?“

Další medvěd zaútočil v sobotu poblíž Liptovského Hrádku v brzkých ranních hodinách na běžce. „V 7.30 jsme přijali volání o pomoc pro zraněného 58letého muže, kterého údajně napadl medvěd. Vyslaní záchranáři ho ošetřili. Měl povrchové poranění ramene a otevřenou ránu na lýtku,“ řekla tiskové agentuře TASR mluvčí záchranářů Alena Krčová. Muže převezli do nemocnice v Liptovském Mikuláši.
„Srazil mě na zem. Zůstal jsem na zádech a už mi byl zepředu na nohách, hryznul mě... A mně jen proběhlo hlavou, jak dlouho mě tam bude mordovat,“ popsal pro TA3 napadený Peter Žakarovský. Útočícího medvěda se speciálnímu týmu zatím nalézt nepodařilo.
Poslední případ se pak – také v sobotu – odehrál v obci Drienovo na jihu Slovenska, kde medvěd napadl lesníka při práci. Rovněž on na něj několikrát vystřelil z legálně držené zbraně a podle stanice TA3 zvíře usmrtil.
Dle Veverici přitom medvědů stále přibývá a slabší z nich jsou odkázáni na obstarávání potravy v blízkosti měst, obcí či zahrad. Problémem je i období medvědí říje, které obvykle začíná v druhé půli dubna a trvá až do konce července. Aktivita medvědů touto dobou během dne stoupá, a proto se zvyšuje i pravděpodobnost střetu s nimi. Na Slovensku došlo od začátku roku podle tamních médií už minimálně k desítce útoků.

Syna zachránila matka s vidlemi

Mediálně nejznámější byl ten ani ne dva týdny starý. Tehdy dle televize Markíza zaútočil medvěd ve slovenské obci Háj v okrese Turčianske Teplice na 20letého Kristiána, který zrovna na rodinné farmě vyváděl koně ze stájí. „Najednou na mě přímo v areálu farmy zaútočil medvěd. Hlavu jsem si chránil rukama, tak se mi zakousl do nich. To bylo rázem tak silné stisknutí, jako kdybyste ruce dali do lisu,“ líčil útok mladík.
Před možnou smrtí syna zachránila jeho matka Michaela vidlemi. „Snažila jsem se do medvěda píchat, aby syna pustil. Bylo to strašně rychlé. Netuším, kolik ran dostal,“ popsala s tím, že od medvědí kůže se vidle odrážely jako od pneumatiky. Zraněný medvěd nakonec raději utekl.
Dle TA3 chtějí po současných útocích tento týden situaci s přemnoženými medvědy řešit poslanci i s ministrem životního prostředí Milanem Chrenkem a plánují jej vyzvat, aby urychleně konal. Chrenko přitom už v minulosti připustil regulovaný odstřel přemnožených medvědů, ten však evropská legislativa zakazuje.
Na problémy s předpisy týkajícími se ochrany medvědů hnědých minulý týden narazili například také Italové. Tamní nejvyšší správní soud rozhodl, že medvědici, která začátkem dubna v Tridentsku zabila běžce, nesmí místní správa utratit. Na Slovensku v novodobé historii smrtí člověka skončil pouze jeden útok: v roce 2021 nepřežil 57letý muž setkání s medvědem v Liptově.

Zdroj: Lidové noviny, 17. 7. 2023

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.