Přihlásit

Na 600 hnízdech už letos lidé zaznamenali mláďata čápů (ČTK)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Na zhruba 600 hnízdech čápů letos dobrovolníci zaznamenali mláďata. Do pozorování čapích hnízd se letos zapojilo 933 lidí, připojit se mohou i další. V tiskové zprávě o tom dnes informovala Česká společnost ornitologická (ČSO).

"Loni jsme zažili velmi úspěšnou sezonu – zapojilo se 924 dobrovolníků, kteří spočítali 1687 vzletných mláďat, což bylo nejvíc v historii programu. Zatím doufáme, že letošní sezona bude podobně úspěšná," uvedla Gabriela Dobruská z ČSO.

Dobrovolníci, kteří čapí hnízda sledují, zadávají informace na web. Díky nim získají ornitologové přehled o tom, kolik je na jednotlivých hnízdech mláďat. Informace o vzrostlých mláďatech jsou pro odborníky důležité k vyhodnocení úspěšnosti čapí sezony. "I nadále vyzýváme veřejnost ke kontrole čapích hnízd. Právě v tomto období mladí čápi na hnízdě postávají, trénují let a komunikují s rodiči i mezi sebou. Je proto snadné je spočítat a zadat pozorování do databáze birdlife.cz/capi," vysvětlila Dobruská. Zapojit se podle ornitologů může každý. Důležité jsou pro odborníky informace i o tom, že na hnízdě žádný čáp spatřen nebyl.

Ornitologové sledují hnízdění čápů se zapojením veřejnosti od roku 2014. Postupem času vznikla dynamická celorepubliková mapa s více než 1500 hnízdy čápa bílého, z které je u jednotlivých hnízd patrné, v jaké fázi je hnízdění jednotlivých párů, či zda je potřeba kontrola hnízda.

Čápi poprvé hnízdí kolem pátého roku života, jsou však záznamy i o hnízdění dvacetiletých ptáků. Vlastní hnízdění začíná koncem dubna. Na dvou až pěti vejcích sedí čápi přes měsíc a další dva měsíce mláďata krmí - partneři se v péči střídají. Většina čápů svá hnízdiště opustí koncem července, načež se shromažďují na loukách. Na sklonku srpna se pak vydávají do Afriky.

Zdroj: ČTK, Praha, 28. 6. 2023

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.