Přihlásit

Zoologická zahrada Ohrada v Hluboké nad Vltavou otevírá novou expozici sov (ČTK)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Zoologická zahrada Ohrada v Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku otevírá novou expozici sov. Nahradila starou, která už nebyla ve vyhovujícím stavu. Stavba nové expozice trvala rok a náklady činily téměř šest milionů korun. Novinářům to dnes řekli zástupci vedení zoologické zahrady a Jihočeského kraje.

V expozici bude 11 druhů sov. "Stále zde máme jednu prázdnou voliéru, která čeká na nejmenší sovu, což je kulíšek nejmenší. Zatím ji nemáme," uvedl ředitel zoo Vladimír Pokorný. Kromě kulíška nejmenšího budou v expozici například výr velký, puštík bradatý, sova pálená, kalous ušatý nebo sýček obecný.

Zoo vytvořila expozici tak, aby připomínala procházku lesem. "Například voliéra puštíků bělavých je osázena zejména buky, které tak navozují atmosféru lesů, ve kterých se tyto sovy ve Střední Evropě vyskytují nejčastěji. Výr velký zase vyhledává oblasti s balvany, proto jich jeho voliéra obsahuje nejvíce," uvedl Pokorný.

Zoologická zahrada v Hluboké nad Vltavou, která je příspěvkovou organizací JIhočeského kraje, spolupracuje na dvou programech na ochranu sov a také na přípravě metodiky pro záchranu tohoto druhu. "V každém případě, 300.000 návštěvníků za rok jasně říká, že se jedná o nejnavštěvovanější turistický cíl v jižních Čechách. Zoologická zahrada v Hluboké nad Vltavou má ve světě velký zvuk a máme zde odchováno spoustu druhů zvěře," uvedl náměstek jihočeského hejtmana Pavel Hroch (Jihočeši 2012). Letos se v Hluboké nad Vltavou například narodila dvě mláďata medvěda plavého. Je to druhý odchov tohoto druhu v zoo a zároveň i v České republice.

Zoologickou zahradu Hluboká nad Vltavou založil 1. května 1939 majitel zdejšího panství, kníže Adolf Schwarzenberg. Když ji otevíral pro veřejnost, stála na pouhém půl hektaru a desítky let byla nejmenší českou zoo. Tehdy měla být pouze doplňkem lesnického a mysliveckého muzea v sousedním loveckém zámku, a proto zde byly chovány především tradiční druhy místní lovné zvěře, doplněné některými cizokrajnými zvířaty, jako jsou papoušci, nandu, lama nebo kočkodan. Dnes zoo na ploše více než šesti hektarů chová 300 druhů živočichů a lidé zde mohou vidět na 2500 zvířat.

Zdroj: ČTK, Hluboká nad Vltavou (Českobudějovicko), 26. 6. 2023

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.