Přihlásit

Vlci na Šluknovsku napadli koně. Smečku asi vyhnal požár Českého Švýcarska (tnbiz.cz)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

V Horním Podluží ve Šluknovském výběžku zaútočila smečka vlků na skupinu koní. A tři z nich zranila. Podle myslivců jde prý nejspíš o smečku, kterou vyhnal z původního teritoria loňský požár v Českém Švýcarsku. Experti tvrdí, že je to historicky už druhý útok vlků na tak velká zvířata.

Vlci překonali elektrický ohradník a zaútočili na stádo koní. Roční Schalden dopadl ze všech napadených koní nejhůře. Po celém těle měl přes 30 tržných ran.
Kůň amerického plemene appaloosa za čtvrt milionu korun měl přitom před sebou slibnou kariéru. Veterinář ho musel uspat a v narkóze mu sešít potrhané svaly a kůži.
"Měl působit ve sportu v budoucnu, protože měl krásný pohyb. On tam stál celý otevřený, byl od krve. Nejhorší asi bude ten karpální kloub dole vepředu. A pak jsou tam hluboce tržné rány, které náš pan doktor celé zasvorkoval," vysvětlila majitelka napadených koní Lucie Godlová.
"Začalo to tím, že nám tady strhli tele na konci dubna," poznamenal spolumajitel stáda Miloš Čadek.
Do Horního Podluží se smečka vlků podle myslivců přesunula po obřím požáru v Národním parku České Švýcarsko, kde přišla o zdroj potravy. "Milník je v tom, že nejdřív ten vlk útočil na zvěř, potom na menší hospodářská zvířata a teď je to jeden z prvních útoků vlka na koně. Je velká pravděpodobnost, že se to bude opakovat," upozornil místopředseda Okresního mysliveckého spolku v České Lípě Jaroslav Kňupala.
"Útoky vlků na koně jsou zcela výjimečné. Nicméně víme, že vlci se v této oblasti pravidelně vyskytují. Celý ten případ ještě konzultujeme s kolegy, kteří mají s podobnými situacemi větší zkušenosti. Chovatel má nárok na náhradu škody," sdělila mluvčí Agentury ochrany přírody a krajiny Karolína Šůlová.
Pokud se nezvyklé chování vlků bude opakovat, může Agentura ochrany přírody a krajiny aktivovat speciální pohotovostní štáb.

Zdroj: tnbiz.cz, 26. 6. 2023

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.