Přihlásit

Na Broumovsku skončila všechna hnízdění sokolů stěhovavých i omezení pro turisty (ČTK)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

V Chráněné krajinné oblasti (CHKO) Broumovsko na Náchodsku pominuly důvody pro uzavření některých lokalit kvůli hnízdění ohrožených sokolů stěhovavých. Ke zdárnému konci hnízdění se dopracovala tři hnízda, ze kterých vylétlo celkem osm mladých sokolů, informovali na webu ochranáři. Loni se na Broumovsku podařilo vyvést mláďata čtyřem sokolím párům, což bylo nejvíce za posledních 70 let.

"V posledních dnech skončila všechna hnízdění sokolů stěhovavých v CHKO. Pominuly tak důvody uzavření mimo jiné i Frýdlantské vyhlídky na Ostaši. Děkujeme všem, kteří omezení respektovali," uvedli ochranáři.

Hnízdění sokolů v CHKO Broumovsko se letos neobešlo bez problémů. V Teplických skalách v polovině května uhynuli dva sokoli, kteří tam hnízdili, uhynula i jejich tři mláďata. Pitva Státního veterinárního ústavu (SVÚ) prokázala nákazu ptačí chřipkou. Úhynem sokolího páru v Teplických stěnách tak dříve než obvykle pominul důvod pro uzavření tamního okruhu pro turisty. Ochranáři uvedli, že uhynutí volně žijících ptáků kvůli ptačí chřipce nejsou výjimečná.

Ochranáři na Broumovsku na jaře kvůli zahnízdění chráněných sokolů stěhovavých pravidelně omezují přístup do některých míst ve skalních městech. V Teplických skalách jde zpravidla o úsek prohlídkového okruhu v blízkosti Chrámových stěn včetně modré turistické značky. Druhou oblastí, která se na dobu hnízdění sokolů v CHKO Broumovsko zpravidla na jaře uzavírá, je Frýdlantská vyhlídka na hoře Ostaš. Toto opatření ochranáři vydávají v Teplických skalách každoročně, v ostatních oblastech Broumovska podle situace.

Populace sokolů stěhovavých se v posledních letech v Česku mírně rozrůstá, část hnízdění je však stále neúspěšná. Platí to i pro Broumovsko, kde v posledních letech ve skalních oblastech hnízdí ročně okolo osmi párů. Většina hnízd je v Adršpašsko-teplických skalách. Na Broumovsku se sokoli začali znovu objevovat v 90. letech minulého století, první pár zahnízdil okolo roku 2000.

Teplické skály jsou jedním z nejatraktivnějších pískovcových skalních měst v zemi. Prohlídkový udržovaný okruh, který vede Teplickými skalami, měří asi šest kilometrů. Skály spolu s turisty přitahují také horolezce. Teplické a adršpašské skalní město jsou svojí rozlohou 1803 hektarů největší národní přírodní rezervací v České republice.

Zdroj: ČTK, Broumov (Náchodsko), 21. 6. 2023

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.