Přihlásit

Místo chození na čekanou můžou teď maximálně pořádat plesy, první myslivecké spolky na Vysočině už přišly o své honitby (ČRo - vysocina.cz)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Lesy České republiky neprodloužily smlouvu na pronájem honiteb prvním mysliveckým sdružením na Vysočině. Státní podnik chce v části z nich myslivecké právo vykonávat sám a důslednější regulací zvěře usnadnit obnovu porostů po kůrovcové kalamitě.

Seznam honiteb, které převezme do své správy, zveřejnily Lesy České republiky koncem ledna. Nájemní smlouvy tak sdružením, která na honitbách hospodařila i desítky let, postupně končí. O své honitby už přišli i někteří nimrodi z Vysočiny.

Na seznamu Lesů České republiky je celkem 106 honiteb, které chce státní podnik převzít do své režie. 10 z nich je na Vysočině, z toho 6 na Žďársku.

„Mariánská, Heřmanov a Jindřichov, zatím tři,“ vypočítává předseda okresního mysliveckého spolku Jan Velík sdružení, která už o honitbu přišla. „Oni můžou zůstat jako myslivecké sdružení bez honitby, můžou dělat plesy a kynologii. I když nevím kde. Budou muset požádat sousední sdružení, aby tam mohli udělat zkoušky. Případně se můžou nechat pozvat. Ale je to ošklivé, že někdo takhle skončí, když celý život dělá myslivost,“ dodává.

Lesy České republiky chtějí mít do roku 2025 pod svou kontrolou celkem 25% z celkem 960 honiteb ve svém vlastnictví. Státní podnik už chystá další seznam honiteb, u kterých neprodlouží smlouvy.

Zdroj: ČRo - vysocina.cz, 22. 6. 2023

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.