Přihlásit

Město upozorňuje. Odchytové klece na divočáky nejsou hřiště (Jablonecký deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Jablonec n. Nisou
Oddělení krizového řízení jabloneckého magistrátu důrazně vyzývá Jablonečany, aby nevstupovali do odchytové klece v ulici Za Plynárnou a nepouštěli do ní své psy.
Snímky z kamery dokládají, že do klece si chodí hrát i děti. Divočáci ale cítí pach člověka i psů a ke kleci se nepřiblíží. Ta pak neplní svůj účel.

„Na kamerových snímcích je vidět, že odchytovou klec navštěvují dospělí a malé děti nezodpovědných maminek, které je nechají si v ní hrát. Divočáci cítí pach člověka i psů a ke kleci se nepřiblíží.
Ta pak neplní svůj účel. Je třeba zdůraznit, že po aktivaci odchytového zařízení by klec mohla být všem životu nebezpečná,“ varuje nezodpovědnou veřejnost Petra Němečková za orgán státní správy myslivosti jabloneckého magistrátu.

ZÁKAZ VSTUPU I PRO CHODCE

Klec má spouštěcí mechanismus určený pro černou zvěř. Pokud ji bude navštěvovat ostatní zvěř, kterou nebudou lidé rušit, mechanismus se nespustí. „To ovšem neplatí pro děti a dospělé. Je absolutně nepochopitelné, jak se může stát, že se na snímku objeví malé dítě a maminka je v nedohlednu. Proto bude ulice Za Plynárnou, v níž je klec umístěná, opět uzavřena a bude zde platit zákaz vstupu i pro chodce. Vstup do lokality se bude hlídat a pokutovat,“ říká Němečková.
Aby se podařilo regulovat počet černé zvěře a vytlačit ji z obydlených okrajových částí města, umístil Jablonec už loni v listopadu po dohodě s mysliveckým hospodářem a státní správou myslivosti na vytipované místo v ulici Za Plynárnou odchytovou klec.
Klec byla jedním z opatření k regulaci přemnožené černé zvěře. I díky ní se podařilo několik kusů zlikvidovat.
„Výsledek by však mohl být lepší, kdyby se lidé ke kleci nepřibližovali,“ tvrdí Vratislav Pavlín, vedoucí oddělení krizového řízení jabloneckého magistrátu.

Problém je, že si Jablonečané nejen naplánují procházku ke kleci, ale nechají do ní vstupovat své děti nebo psy.
„Nehledě na fakt, že je to nebezpečné, úplně tak maří snahu magistrátu, myslivců i orgánu státní správy myslivosti. Klec není možné spustit do plného provozu, protože obyvatelé Jablonce nerespektují potřebná pravidla. Jednak zde není klid, jednak je odrazuje pach lidí i psů,“ dodává Pavlín s tím, že klec už byla přesunutá z původního na klidnější místo.
Přesto lidé zákazu vstupu do ní nedbají.
Od začátku aktuální lovecké sezóny, která trvá od 1. dubna 2023 do 31. března 2024 následujícího roku, je v honitbě Rádlo odlovených již 15 kusů divokých prasat. „Za státní správu myslivosti je nutné opět dodat, že pokud nebude veřejnost po dva, tři roky vycházet vstříc našim pravidlům a prosbám, bude se chovat i nadále bezohledně a nebude s námi spolupracovat, stav divokých prasat se nikdy snížit nepodaří,“ uzavírá svůj apel na veřejnost Petra Němečková.

V sezóně 2019/2020 myslivci složili 39 kusů, o rok později už jich bylo 45 a v sezóně 2021/2022, kdy bylo třeba také uzavřít část honitby, bylo odlovených 84 kusů.

Zdroj: Jablonecký deník, 22. 6. 2023

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.