Přihlásit

Olomoucká zoo dostala na starost plemennou knihu pro siku vietnamského (ČTK)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Světová asociace zoologických zahrad pověřila zoo na Svatém Kopečku u Olomouce vedením plemenné knihy pro siku vietnamského, který byl v přírodě vyhuben. "Jedná se o prestižní ocenění práce olomouckých zoologů i o známku odborné úrovně naší zoo," sdělila dnes mluvčí olomoucké zoo Iveta Gronská. Sestavení prvního olomouckého a historicky 29. vydání této plemenné knihy je plánováno na letošní podzim, kdy nastane ideální čas pro transport těchto vzácných jelenů mezi zoologickými zahradami.

Plemenná kniha se používá pro přesnou registraci všech zvířat daného druhu, která jsou chována v lidské péči. S pomocí této publikace lze v zoologických zahradách cíleně vytvářet chovné skupiny. Celosvětová plemenná kniha pro siku vietnamského byla poprvé sestavena v roce 1993 v Tierparku Berlín. V roce 2015 ji převzala Zoologická zahrada Ostrava a nyní přešla do Olomouce. Poslední vydání z listopadu 2022 obsahovalo údaje o 399 jedincích žijících v 35 evropských zoo a dvou zoologických zahradách ve Spojených státech.

"Celosvětové plemenné knihy jsou vedeny pro 135 vzácných druhů a poddruhů zvířat, zejména savců, ale i ptáků a plazů. Jejich vydáváním jsou pověřeny zoologické zahrady na všech kontinentech, přičemž většinu jich vydávají zoo v Evropě, následuje Severní Amerika a Asie," uvedl Jan Pluháček z olomoucké zoo, který má plemennou knihu na starost. Evropské zoologické zahrady jsou podle něj významným útočištěm tohoto velmi vzácného jelena. Stádo v olomoucké zoo je nyní ve srovnání s ostatními zoologickými zahradami druhé největší na světě.

V Česku plemenné knihy publikuje ještě zoo v Děčíně, která se specializuje na kočku rybářskou. Plemenná kniha, kterou má na starost pražská zoo, je zaměřena na koně Převalského. "To je mimochodem vůbec nejdéle vycházející plemenná kniha v rámci zoo na světě, " podotkl Pluháček.

Zdroj: ČTK, Olomouc, 19. 6. 2023

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.