Přihlásit

Podluží ochrání břehy za miliony korun (Břeclavský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Protipovodňová opatření na hranicích se Slovenskem příští rok zvýší bezpečí na Břeclavsku. Pomůžou lidem a lesní zvěři.

Na moravsko - slovenském pomezí bude bezpečněji. Alespoň co se týká případných povodní. Zástupci Povodí Moravy získali dotace na trojici protipovodňových projektů, které si vyžádají miliony korun. Díky novým opatřením vzniknou mimo jiné cyklostezky.
"Na Břeclavsku je v plánu co nejvíce zprůchodnit tok Moravy. Kromě odtěžení nánosů z koryta řeky se zboří třeba staré piloty pod mostem na hranici Lanžhota s Brodským. Při povodních se o zbytečné konstrukce jen zachycovaly větve a kmeny stromů, které průtok řeky ztěžovaly," sdělila mluvčí Povodí Moravy Gabriela Tomíčková.
Obce poblíž řeky Moravy získají nejen větší bezpečí, ale i možnosti pro sportovní vyžití. Radovat se mohou hlavně v Lanžhotě, Kosticích, Tvrdonicích, Týnci či Moravské Nové Vsi.
"Na padesáti kilometrech od soutoku Moravy s Dyjí až po Hodonín se zvýší břehy. A to na obou stranách hranice. Povrch břehů poslouží cyklistům a inline bruslařům. Jihomoravský kraj chce do budoucna úsek osázet lavičkami a udělat z něj příjemné místo pro odpočinek," prozradila Tomíčková.

Lovci kilometrů
Ve větším bezpečí bude také lesní zvěř. V záplavových oblastech s rozlohou půl hektaru totiž vzniknou ochranné valy. Díky jeden až dva metry vysokým zábranám, které vodu zachytí, zvířata povodně bezpečně přečkají.
"Osobně plánované změny velmi vítám. Při posledním nebezpečí si pamatuji hráz úplně nasáklou a zarovnanou s hladinou Moravy. Navýšení a zpevnění břehů je potřeba už dlouho," vítal plány lanžhotský starosta František Hrnčíř. Starosta si pochvaloval spojení úprav se sportovním vyžitím. "Rok od roku k nám jezdí víc a víc cyklistů. Kdyby vzniklo zázemí podél řeky, nemuseli by se tak už motat po lesích. Spíš než kvůli přírodě sem totiž podle mě jezdí honit kilometry," dodal s úsměvem.
Veskrze pozitivně vnímá úpravu hráze kolem Moravy například Jiří Neděla z Kostic, který ji často využívá k projížďkám na kole.
"Pokud úpravy negativně neovlivní tamní životní prostředí, je to pro mě příjemná novinka. Na kole po hrázi jezdím i teď , je to krásná trasa. Ocení to i můj mladší bratr, který rád jezdí na kolečkových bruslích. Nemá tu ale moc možností, minule tak musel až k Mutěnicím," zamyslel se mladý muž.
Tři nové projekty přeshraniční spolupráce na řece Moravě přijdou na více než 76 milionů korun. Evropský fond pro regionální rozvoj uhradí pětaosmdesát procent nákladů. Pět procent zaplatí stát. O zbývajících deset procent se podělí česká a slovenská strana.
Úprav se řeka Morava a její okolí dočká už příští rok. S ohledem na hnízdění ptáků práce začnou kolem šestnáctého srpna. Končit mají v únoru 2015.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.