Přihlásit

Nálada je militantní, lidé kupují víc zbraní (Mladá fronta DNES)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Lidé v kraji se ozbrojují, k větší bezpečnosti to však podle expertů nepřispěje.

OLOMOUCKÝ KRAJ
Válka na Ukrajině, takzvané masové střelby ve světě i u nás. I to jsou podle odborníků důvody, proč stále více obyvatel kraje v obavě o vlastní bezpečnost či bezpečí blízkých usiluje o zbrojní průkaz a pořizuje si střelnou zbraň. Za poslední dva a čtvrt roku přibylo v regionu 5 630 zbraní, což je nárůst o víc než deset procent. Vyplývá to ze statistiky ministerstva vnitra.
„Zatímco v roce 2020 bylo v Olomouckém kraji registrováno 53 612 zbraní, na konci prvního čtvrtletí letošního to bylo 58 716 nových zbraní,“ informovala mluvčí ministerstva Hana Malá.
Jen za loňský rok přibylo v regionu téměř tři tisíce zbraní. Adekvátně také vzrostl počet držitelů zbrojních průkazů. Je jich ale o něco méně, protože nové zbraně si pořizují i ti, kdo už nějaké vlastní.
Nárůst zájmu potvrzuje i zábřežský prodejce zbraní Martin Strouhal, který rovněž vede střelby a školí žadatele o zbrojní průkaz. „Je pravda, že především loni byl vidět zřetelný nárůst zájmu,“ sdělil Strouhal. Podle něj se lidé nesvěřují, proč zbraň pořizují. „Důvody pořizování zbraní jsou různé. Je to lov, sport, obrana. Často je střelba opravdu koníček, takže jenom obtížně by se dalo říct, kdo si pořizuje zbraň v obavě o svůj život, nebo že se cítí nějak ohrožen, či jen chodí na střelnici si zastřílet,“ míní Strouhal. S tím souhlasí i František Porteš ze Šumperka, který zbraň vlastní už od roku 1992. „Někdo si kupuje zbraň kvůli bezpečí, ale já jsem kdysi závodně střílel, takže střelba je pořád moje záliba. Kvůli nedostatku času jsem ale na střelnici nebyl už možná tři roky,“ svěřil se Porteš.
To jiný Šumperan, Filip Maník, který ještě nemá ani zbrojní průkaz, o pořízení zbraně teprve uvažuje. „U mě je motiv jasný. Svět je stále turbulentnějším místem a bezpečnost se stává velmi mlhavým pojmem. Proto bych se chtěl připravit,“ objasnil.

Velmi nebezpečný trend
Olomoucký psycholog Lubomír Smékal vidí za rychlejším ozbrojováním nárůst militantních nálad ve společnosti. „Určitě tomu přispívá válka na Ukrajině. Tento trend ale vnímám jako velmi nebezpečný, protože čím víc zbraní mezi lidmi je, tím pravděpodobnější je riziko jejich použití,“ varoval Smékal. Podle něj si lidé pořízením pistole či revolveru nepomohou. „Je iluzorní si myslet, že držení většího počtu zbraní přispěje k větší bezpečnosti,“ doplnil odborník.
Rovněž politolog Univerzity Palackého v Olomouci Pavel Šaradín vidí za vyšším tempem ozbrojování obyvatel kraje válku na Ukrajině a hrozbu případného ohrožení ze strany Ruska a taky větší snahu více zajistit vlastní bezpečnost. „Stát garantuje vysoký stupeň bezpečnosti. Vždyť Česká republika patří mezi nejbezpečnější země světa. Nicméně je nemálo těch, kdo chtějí svůj pocit bezpečnosti ještě zvýšit a držení střelné zbraně jim k tomu má pomoci,“ konstatoval politolog.
V poslední době vyhaslo kvůli střelbě v regionu několik životů obětí nejtěžších zločinů. Loni střelil recidivista do hlavy ženu pracující v olomoucké herně, po níž chtěl pod pohrůžkou nelegálně drženou pistolí peníze z pokladny. Žena po téměř roce v nemocnici zemřela. Třiasedmdesátiletého recidivistu soud přednedávnem potrestal doživotním vězením.
Letos v dubnu prožívali hroznou tragédii obyvatelé osady Olšovec na Přerovsku. Padesátiletý muž tam nejprve bodl svou přítelkyni a pak nelegálně drženým samopalem zastřelil jejího patnáctiletého syna a její rodiče. Poté spáchal sebevraždu.

Odevzdali i samopaly z války
Právě nelegálně držených zbraní je mezi lidi pořád značný počet. Policisté vždy po několika letech organizují takzvané zbraňové amnestie, při nichž je lze beztrestně odevzdat. „V roce 2014 lidé odevzdali v Olomouckém kraji 244 zbraní, v roce 2021 jich bylo 276,“ vyčíslil policejní mluvčí Libor Hejtman. Například jeseničtí strážci zákona hlásili v roce 2014 odevzdání dvou samopalů z období druhé světové války, jeden byl německý a další italský. Oba historické kusy měli vlastníci v perfektním stavu.
Po odevzdání může být budoucnost výzbroje různá. Jednou možností je zbraně darovat státu, další nabídnout k prodeji lidem s potřebným zbrojním průkazem či povolením. Také je možné nechat je znehodnotit a poté si je po vyřízení úředních náležitostí ponechat pro sběratelské účely.

Fakta
Počet střelných zbraní v Olomouckém kraji
* rok 2020 – 53 612 ks
* rok 2021 – 55 864 ks
* rok 2022 – 58 716 ks
* 1. čtvrtletí 2023 – 59 242 ks
Zdroj: Ministerstvo vnitra ČR

Zdroj: Mladá fronta DNES, 13. 6. 2023

 

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.