Přihlásit

Vědci připravují první kompletní fotografický atlas rostlin v Česku (ČTK)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Kolektiv vědeckých pracovníků připravuje první kompletní fotografický atlas rostlin v ČR. Obsahovat by měl více než 3000 druhů rostlin. Od roku 2018 na něm pracuje 20 botaniků a více než 60 fotografů. Novinářům to dnes řekla v Českých Budějovicích jedna z autorek Alena Lepší.

"Atlasů rostlin je spoustu, ale jsou to menší knížky nebo překlady ze zahraničí a mají maximálně 1000 taxonů. Navíc často bývají i kreslené. Atlas, který právě vzniká, bude obsahovat více než 3100 druhů, protože do něj dáme všechny původní české rostliny," uvedla.

Dodala, že připravovaná publikace bude určena pro laiky, odborníky i školy. V knize budou informace nejen o původních planých rostlinách v Česku, ale také o takzvaných často zavlečených. Publikace bude informovat i o vyhynulých druzích, u kterých však existuje naděje, že se budou opět v přírodě vyskytovat. "Ale případy, že někde už lokality úplně zanikly a není šance, že by se rostliny znovu objevily, jsme vyřadili," uvedla Lepší.

V České republice jsou stovky vzácných druhů rostlin. Některé třeba i na čas vymizely, ale zase si našly lokality, kde se objevují. Jde například o lomikámen trojprstý. Vzácným celosvětovým endemitem je pak jeřáb bezděský, který roste pouze v okolí Bezdězu.

Fotoatlas připravují vědci z Jihočeské univerzity, brněnské Masarykovy univerzity, olomoucké univerzity Palackého nebo České zemědělské univerzity a botanického ústavu Akademie věd. "Předpokládáme, že pokud seženeme potřebných pět milionů korun na další práci, tak v roce 2027 by kniha mohla být v závěrečných korekturách. Následně by měla být dostupná na pultech všech knihkupectví. Z výtěžku z prodeje pak chceme připravit publikaci do mobilu i s vyhledáváním do terénu," uvedla Lepší.

Zdroj: ČTK, České Budějovice, 6. 6. 2023

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.