Přihlásit

Správci KRNAP upozorňují v oblasti Bílé louky na "přátelského" krkavce (ČTK)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Správci Krkonošského národního parku (KRNAP) upozorňují v oblasti Bílé louky u Luční boudy ve východních Krkonoších na přátelsky se chovajícího krkavce. Lidé by ho neměli krmit a při setkání s nim by měli udržovat bezpečnou vzdálenost. ČTK o tom dnes informoval mluvčí Správy KRNAP Radek Drahný. Oblast hřebenové Luční boudy patří mezi nejnavštěvovanější místa v Krkonoších.

"V posledních dnech je často pozorován v oblasti Bílé louky krkavec, který vyhledává blízkost lidí. Toto chování je nezvyklé a mohlo by být pro něho nebezpečné, pokud přijme lidmi nabízenou potravu," upozornil Drahný.

Podle něj nehrozí, že by na člověka zaútočil. "Hrozí ale to, že se bude chtít přátelit a lidé si to vyloží, že útočí. Může na člověka nalétnout, při krmení může také klovnout, to nebezpečné je," řekl ČTK Drahný.

Ochranáři nevědí o daném jedinci nic bližšího, nemá ornitologický kroužek. "Pravděpodobně se jedná o mladého jedince, který je v dobré kondici. Může to být ale utečenec ze zajetí. Naneštěstí pták vyhledává blízkost lidí a je schopen je i kus cesty doprovázet. Prosíme návštěvníky, aby ptáka nekrmili a ignorovali ho," uvedl Drahný.

Podle něj hrozí, že v opačném případě by se jeho vazba k lidem mohla ještě posilovat a v důsledku by to pravděpodobně znamenalo, že dříve či později by muset být z volné přírody umístěn do záchranné stanice.

Krkavec velký je velký černý pták z čeledi krkavcovitých, který je chráněný zákonem jako ohrožený druh. Historické prameny jeho výskyt v Krkonoších neuvádějí, novodobá pozorování jsou z roku 1974. Od začátku 90. let minulého století jeho početnost vzrostla na 50 až 90 hnízdících párů.

Zdroj: ČTK, Pec pod Sněžkou (Trutnovsko), 2. 6. 2023

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.