Přihlásit

Policisté kontrolují myslivce. Panák na zahřátí se nevyplatí (Plzeňský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Strážce zákona zajímají průkazy, stav zbraní i to, jestli myslivci před lovem nepopili

Plzeňsko
Doby, kdy si myslivci před zahájením honu mohli s klidným svědomím přihnout z placatky plné 'něčeho na zahřátí', jsou dávno pryč. Na to, aby se nimrodi chovali, jak mají, a neohrožovali sebe ani ostatní, dohlížejí také policisté.
Na hony přijíždějí strážci zákona zpravidla nečekaně. Od myslivců pak chtějí vidět zbrojní průkazy, průkazy zbraní a lovecké lístky. Zaměřují se také na stav zbraní a vozí s sebou samozřejmě i testery na alkohol.
"V rámci kraje bylo v letošním roce zatím provedeno padesát takových kontrol, z toho na severním Plzeňsku osm a v rámci jižního Plzeňska dvacet jedna. Vše bylo absolutně bez problému," uvedl policejní mluvčí Josef Aubrecht s tím, že vloni policisté odhalili pouze jediný přestupek, a to když jeden z účastníků honu, cizinec, nadýchal alkohol.
Policisté podle Aubrechta budou v prověrkách pokračovat, dokud naháňky neskončí. "Kontroly jsou sice namátkové, ale zároveň pravidelné a rozvržené podle plánu," dodal mluvčí.
Pokud policisté zjistí, že myslivec je pod vlivem alkoholu, nesmí v honu dále pokračovat. Zadrží mu také zbraň a lovci hrozí bloková pokuta nebo správní řízení - záleží na tom, jak závažného přestupku se dopustil.
Co se týče stavu zbraní, kontroly se zaměřují hlavně na jejich výrobní čísla, platné zkušební značky a celkový stav. V případě, že zbraň nevyhovuje, zakážou policisté jejímu držiteli střelbu a myslivec musí zbraň předložit Českému úřadu pro zkoušení zbraní a střeliva.
Podle Marcely Košařové, jednatelky Okresního mysliveckého spolku Plzeň, je sezona honů právě v plném proudu. "Termíny naháněk jsou sice individuální, ale obecně lze říct, že hony se konají od začátku listopadu zhruba do půlky ledna," uvedla.
Myslivci dobře vědí, že alkohol je zakázaný a každý z nich by to dodržovat měl. "Na začátku honu jsou na to navíc upozorňováni," konstatovala Košařová.

***
Co chtějí policisté vidět: zbrojní průkazy, průkazy zbraní a lovecké lístky. Dále kontrolují technický stav loveckých zbraní a provádějí kontroly přítomnosti alkoholu v dechu.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.